Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pękła mi sprężyna od pasażera w tyle

ma na sobie kolor żółty,od razu sprawdziłem sprężynę w drugim kole i jest cała ale ma kolor czerwony

czy jest jakaś różnica w kolorach?

i jak najprościej wymienić sprężynę?

Opublikowano

Witaj, ostatnio miałem podobny problem. Niestety kolory oznaczają twardości i chyba miałeś źle dobrane. jest też ważne ile miała tych kolorowych pasków.

jeśli jest ktoś na forum kto potrafi klasyfikować te kolory to ja tez proszę o radę.

Co do wymiany to zrobiłem to sam. Amortyzator odkręć od dołu. Dociśnij sprężynę bez koła i owiąż ją taśma do przypinania bagażu. Sprężyny minibloki źle się łapie ściągaczami i miejsca też jest mało. Potem nową sprężynę ścisnąłem pod autem i tez zablokowałem taśmą. Zakładasz raczej bez problemu, lekko odchylając wahacz. Muszą wpaść w otworki i wypusty u góry i dołu.

Niestety ja mam najcięższe e46 330XD kombi i te sprężyny które były do kombi są za miękkie i auto mi niechcący opadło do poziomu wyścigówy.

Nadal szukam sprężyn 2 paski niebieskie, albo zrobię 2 cm podkładki.

Powodzenia

mazby