Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam pol roku temu wymienialem termostat. Ostatnio zaczal mi sie gotowac myslalem ze to wisco ale ostatnio wymienialem reduktor i zaczalem odpowietrzac silnik.

Pojezdzilem troche aby rozgrzac silnik po czym odkrecilem odpowietrznik wyleciala para z plynem, odkrecilem korek od chlodnicy, zakrecilem odpowietrznik i odpalilem samochod. Na poczatku troche wciaga plynu za chwile woda zaczyna bulgotac i wywala mi plyn przez korek musze szybko go zakrecac. Co robie zle ?

Opublikowano
Pierwsze co sprawdź to pompa wody. Odkręć korek od wlewu na odpalonym silniku i delikatnie daj gazu do 2000 obr jeśli pokaże się strumień wody to pompa działa a jeśli nie to niestety pompka poszła na spacer koszt dobrego zamiennika około 180zl. Jeśli pompa dobra zacznij od początku czyli płyn w chodnicy na poziomie ogrzewanie na max odpowietrznik odkręcony. Gdy silnik się nagrzeje do połowy zakręć odpowietrznik i ściskaj energicznie węże od chłodnicy po czym znów odkręć odpowietrznik i tak do prawidłowej temp silnika oczywiście ciągle sprawdzaj poziom płynu.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam chcialem sprawdzic pompe czy jest dobra no i przy wyciaganiu odpadl mi kolnierz z otworami na sruby nie moglem za cholere tej pomy wyciagnac z silnika. Po wyjeciu okazala sie dobra no ale musialem zalozyc nowa :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:

O co chodzi z tym strumieniem wody po odkreceniu korka ?

Napelnilem uklad woda rozgrzalem silnik termostat sie otworzyl, upuscilem pary odpowietrznikiem, odkrecilem korek odpalilem silnik i pod zwiekszeniu obrotow woda leci strumieniem.

Ale pozniej jak ostygla i ja odpalilem to juz woda nie leciala czy na zimnym tez ma leciec ?

Wymienilem tez Visco ale zaczyna one sie odpalac jak wskazowka wychyli sie troche w prawo (czyli tak jak by bylo za slabe krazenie na postoju) no ale przeciez nie przestawie jej obrotow z 800 rpm na 1200 rpm :duh:

Pasek na pompie sie nie slizga i juz mi pomyslow brak :cry2:

Pomozcie Panowie i Panie jakas rada :modlitwa: