Skocz do zawartości

2.8 cabrio automat - wolna zmiana biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Potrzebuję pomocy - zdecydowałem się na zakup e36 Cabrio 2.8. Dzisiaj obejrzałem i miałem okazję pojeździć autem z 96 roku z automatem. Auto jest w doskonałym stanie, odpala pięknie, wygląda super (skóry oryginalne bez najmniejszych przetarć, szczeliny równe, lakier oryginalny), wyjątkowo zadbane. Przebieg 215 tysięcy. Problem polega na tym, że w porównaniu z 328 coupe manual, którego ostatnio testowałem - samochód wydaje się potwornie zamulony, szczególnie w dolnym zakresie obrotów. Miałem wrażenie jakby miał ze 130 zamiast prawie 190 koni. Zmierzony czas 0-100 z trzema osobami na pokładzie - 9,8 sek. Auto nie jeździło przez ostatnich 7 miesięcy (stało w garażu), niewymienione są filtry i płyny, ale silnik pracuje równo i cicho. Mam wrażenie że skrzynia zmienia biegi bardzo powoli (mam Camry 3.0 w automacie i jest znacznie szybciej, nie mówiąc o przyspieszeniu - cięższa camry przyspiesza do 100 w 8,8 sek). Jazda zaczyna się dopiero od ok 4000 obr - poniżej auto nie jedzie. Czy tak ma być? Nie znalazłem osiągów tego modelu w necie, ale różnica w osiągach jest warta tego pytania - Może tak ma być :?: Bardzo proszę o pomoc - decyzję muszę podjąć bardzo szybko... Pozdrawiam, Mariusz

Opublikowano

Sedan w automacie ma przyspieszenie na poziomie 7,8s. Dodajmy że cabrio jest trochę cięższe a 3 osoby na pokładzie też swoje zrobiły - więc tragedii raczej nie ma. To że auto postało 7 miesięcy też nie wpłynęło pozytywnie na ten wynik. Ja bym brał skoro wygląda tak jak opisujesz. Zalejesz mu świeżej benzynki dasz dobrze w palnik przez kilka dni i się odmuli :wink:

Odnośnie zamulania automatu - standard w niskim zakresie obrotów