Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Temat poruszany wiele razy,lecz konkretów nie znalazłem.Zrobiło się ciepło i sucho,drogi w małopolsce godne pożałowania i...chmury pyłu w aucie.Rozsądnie jest sprawdzić w takim wypadku filtr kabinowy ale u mnie takiego nie ma.Zespół nagrzewnicowy Valeo po datownikach wygląda na oryginał ale ma tylko jedną pokrywę do strony schowka.Wygląda nieco inaczej niż opisano w książce ale się nie zraziłem więc śrubokręt w dłoń i jazda. żdjąłem pokrywę i się wysypało.Tylko że nie to co pozostało po filtrze tylko klapy poszczególnych opcji nawiewu.Więc nasuwa się pytanie:czy ten model nie ma filtra kabinowego? A może jest opcja dwóch filtrów okrągłych jak bywa w niektórych e36 w podszybiu na dolocie.Teraz tam też nic nie ma.Z góry dzięki za pomoc.
Opublikowano

Witam

Też mnie to dziwi... Przecież w jakiś sposób wszystkie pyłki muszą byś filtrowane zanim powietrze dostanie się do kabiny...

Opublikowano

Panowie nie mamy mikrofiltra. Katalogi mówią, że filtry kabinowe w E34 były chyba od czerwca 1990.

Bywa, że mam okazję przekonać się o braku mikrofiltra u siebie - choćby niedawno, podczas jakiejś wycieczki, na parkingu fruwało dużo małych płatków jakiegoś kwiatu. Kilka osadziło się na podszybiu i jak przed odjazdem włączyłem dmuchawę, to dwa-trzy takie listki wyleciały żwawo z nadmuchu :)

Mimo braku mikrofiltra nie mam problemów z utrzymaniem czystości. Po prostu warto co jakiś czas odkurzać 100% wnętrza (czyli słupki, podsufitkę, itd.)

pozdr.

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png