Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy ktoś wie co to może być ? gdy jadę po betonowej pralce ok. 20- 30 kmh, czasami zdarza się , że przednie koła wpadają w jakiś dziwny rezonans tzn. drgają z niewielką aplitudą góra- dół , żeby drgania ustały nie wystarczy przyhamować, muszę się zatrzymać, ostatnio badałem amortyzatory 60% i w zawieszeniu też niby nie ma luzów. Czy to może być jakiś trudny do ustalenia luz, a może coś ze sprężynami?
Opublikowano
A może to wina pralki a nie samochodu :lol: . Spróbuj na początek wymienić pralkę (najlepiej na automat).
Opublikowano
to jest wina samochodu, ponieważ różnie się on zachowuje na tym samym odcinku nierówności , raz koła zachowują się normalnie , a jak wjadę drugi raz na ten sam odcinek drogi to drgają z dużo większą amplitudą niż powinny i okres tych drgań jest jednakowy ( rezonans- czyli wzrastające, samonapędzające się drgania),drgania te jak już uzyskają swoją wysoką wartość nie mają związku z nierównościami podłoża tzn. koła sobie rezonują-mocno drgają mimo tego , że profil nierówności się zmienia, czasami rezonuje jedno koło, innym razem dwa, zdarza mi się to, gdy wjadę na nierówno ułożoną trylinkę lub płyty betonowe i dlatego napisałem o pralce, dodam , że z takim zjawiskiem spotkałem się pierwszy raz, mimo , że różnymi samochodami ( ciężarowe, osobowe) przejechałem już ok. 2 mln. km, tylne koła mimo, że amorki mają tylko 45 % sprawności, zawsze zachwują się normalnie.pzdr