Skocz do zawartości

325 TDS - uklad paliwowy i elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam bawarke z silnikiem 325 TDS 96 r. i mam pytanka:

1)odpalam go na zimnym on trochi postoi wsiadam i jade. wtedy zanim sie nierozgrzeje do konca to przy zmienianiu biegów z 1 na 2 i pozniej z 2 na 3 to on daje takie wrazenie jakby przez sekunde nie zasysał paliwa i wyhamowuje ale za chwilke juz jedzie dalej tak jakby juz zassał paliwo. mam wrazenie jakby na zimnym przy zmianie biegów nie ssał paliwa przez chwileczke. Albo jak zmieniam bieg i trzymam caly czas sprzeglo to obroty normalnie spadaja, az prawie do zera, ale silnik sie ratuje i wraca na normalne obroty.

2)Zegarek cyfrowy swieci slabo, tak ze prawie go nie widac, musze tam przyswiecic np zapalniczka zeby zobaczyc jaka jest godzina. Obok temperature pokazuje normalnie. Czy to bezpiecznik czy musze grzebac za zegarkiem?

3)Czasami jak jade to mi, rzadko ale piszczy. Takie słysze 3 piskniecia z deski rozdzielczej i nic. Co to moze byc?

4)Jak włączam tylną wycieraczkę (tak jakbym chciał spryskac tylna szybę, czyli od siebie do przodu) to ona zaczyna działać ale nie normalnie tylko te chwilowe co kilka sekund i nie moge tego wylaczyc, dopiero po wylaczeniu silnika i ponownym rozruchu już nie działają.

5)Jak chce zamknąć szybe to jak mocniej przycisne zeby sama sie zamknęła to ona idzie do góry a 3 cm przed zamknięciem cofa się i zostaje na 10 cm od pelnego zamkniecia.

MOD: Proszę zmienić tytuł wątku na zgodny z zasadami forum.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=96166

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Co do 2)

Sprawdź żaróweczkę od podświetlenia- prawdopodobnie się przepaliła, bynajmniej u mnie tak było.

Opublikowano

co do pierwszego problemu to raczej na 100% gdzieś ci się układ paliwowy zapowietrza.Poszukaj miejsca od zbiornika do wtryskiwaczy gdzie jest mokre od oleju napedowego.Tam gdzie będzie mokre znaczy że w tym miejscu zasysa lewe powietrze.Być może filtr paliwa jest juz za bardzo brudny.

Jeżeli chodzi o wariującą wycieraczkę to sprawdź kable w klapie.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

ad3

Trzy pisknięcia spowodowane są zapewne włączonym alarmem (memo) na zegarku. Tak samo mnie moje auto straszyło na początku :p a droga do domu była długa.

Chyba co godzinę wydaje sygnał. Jak zrobisz podświetlenie zegarka to zobaczysz zapewne ikonkę włączonego alarmu.

ad5

Jeśli szyba ciężko się zamyka to zabezpieczenie będzie ją cofać (tak samo jak byś zostawił palce pod szybą i chciał ją zamknąć). Sprawdź czy jest dobrze ustawiona w prowadnicach.