Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem na wolnych obrotach strasznie mi piszczy pompa wspomagania, tak jak by jakieś łożysko się w środku rozleciało.

Czy można to jakoś naprawić czy raczej pompa jest do wymiany?

Opublikowano

Skoro piszczy to prawdopodobnie konczy sie jej zywot. Wyglada to tak ze najpierw zaczyna piszczec, pozniej zaczyna cieknac.

W najgorszym wypadku zaciera sie, peka rolka ktora zarazem niszczy pasek. O ile bez wspomagania da sie jeszcze jako tako jechac to bez napedu pompy wodnej i alternatora raczej nie.

Na poczatek zanim ja jeszcze wymienisz sprawdz stan ATF-u w zbiorniczku od wspomagania czy aby nie za niski. Moze twoja pompa pracuje na sucho i stad te piski?

Czasami wystarczy zloty srodek w postaci wd40 i piski znikaja.

• 8 lat później...
Opublikowano

Żeby nie zakładać nowego tematu pozwolę sobie napisać tutaj. Silnik N47D20C, 136956 km przebiegu w mojej e84. W dniu 06.09.2017r przy przebiegu 122834 km zostały wymienione na nowe m. in. koło pasowe wału, napinacz alternatora, rolka prowadząca, pasek alternatora. Od kilku dni kiedy silnik się zagrzeje przy maksymalnym skręcie w lewo lub w prawo zaczyna niemiłosiernie piszczeń pasek PK. Zaznaczam, że z zasady nie trzymam max wychylenia, po dojściu do max wychylenia od razy popuszczam kierownicę bo tak należy robić. Piszczy nawet odrobinę przed max wychyleniem. Zamontowany we wrześniu pasek Contitecha dziś wymieniłem na Boscha i nastała cisza. Czy mieliście przypadki aby pasek po kilku miesiącach zaczął piszczeć?

Zastanawia mnie jego budowa. Z jednej strony jest dość miękki a z drugiej strony wyraźnie twardszy i po przejechaniu po nim palcami czuć że jest wyraźnie bardziej śliski. Data produkcji tego paska to luty 2017. Nowy Boscha jest po obu stronach "miękki" i nie czuć pod palcami aby był śliski z którejkolwiek strony.

Opublikowano

Sucho jak na Saharze

Na razie obserwuję, cień podejrzeń kieruje jeszcze na ewentualnie wadliwy napinacz, niedługo będę na serwisie to niech sprawdza co mi na jesień zamontowali