Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przymierzam sie do wymiany tarcz i klocków.

Chciałbym w miarę mozliwości zaoszczedzić sobie pracy i pominąć zbędne czynności.

Aby nie motać się z przekładaniem lewarka, wpadłem na pomysł podniesienia "żabą" najpierw przedniej, potem tylnej osi (po dwa koła)..

Pytanie: czy da się to bezpiecznie (dla mnie i dla samochodu) zrobić? Pod co podkładać ramię podnośnika?

Z góry dzieki za pomoc,

pzdr

LETki

Edytowane przez letki
Opublikowano
chodzi o to, żeby do zmiany np. tarcz z tyłu nie podnosić najpierw lewej, potem prawej strony tylko od razu obydwa tylne koła (no bo bez podniesienia samochodu kół raczej nie zdejmę).
Opublikowano

Żebyś chciał unieść jedną stronę to jeszcze rozumiem ale nie widzę tego podnoszenia jednym lewarkiem, :jawdrop:

unosząć cały przód to wielkie ryzyko :nienie:

już nie jednemu bebechy w ten sposób wypruło, absolutne minimum do uniesienia osi to podpora stała z jenej strony i lewarek z drugiej

Sprzedam oryginalną nową cewkę zapłonową (1szt.) do E39.
Opublikowano
Żadne ryzyko jeśli podejdzie się do tego tak jak trzeba, czyli użyje pewnego lewarka oraz zabezpieczy się choćby podkładając kola pod progi. Ja też w ten sposób zmieniam hamulce, do podniesienia przodu jest specjalnie do tego przewidziane miejsce-prostokątna guma w aluminiowej belce pod pokrywą silnika, z tyłu można podnieść za most.
www.nowak-motocykle.pl
Opublikowano
Żadne ryzyko jeśli podejdzie się do tego tak jak trzeba, czyli użyje pewnego lewarka oraz zabezpieczy się choćby podkładając kola pod progi. Ja też w ten sposób zmieniam hamulce, do podniesienia przodu jest specjalnie do tego przewidziane miejsce-prostokątna guma w aluminiowej belce pod pokrywą silnika, z tyłu można podnieść za most.

ale kolega pisze o żabie, a ta przecież jest na kółkach :duh:

Sprzedam oryginalną nową cewkę zapłonową (1szt.) do E39.
Opublikowano
do podniesienia przodu jest specjalnie do tego przewidziane miejsce-prostokątna guma w aluminiowej belce pod pokrywą silnika, z tyłu można podnieść za most.

I o to chodziło :)

dzięki!

pzdr

LETki