Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

górna uszczelka przedniej szyby ze starości zrobiła się twarda i trochę mi odłazi co powoduje, że postaje się tam powietrze i powoduje świszczenie słyszalne podczas szybszej jazdy. wymieniłem ją bez problemu, ale po pewnym czasie nowa też zaczęła delikatnie odstawać (nie użyłem kleju). byłem dzisiaj z ciekawości w ASO, żeby dowiedzieć się o koszt takiej wymiany. dowiedziałem się, że:

- koszt wymiany to 100 zł uszczelka, 200 zł klej, 500 zł wymiana

- aby wymienić tą usczelkę trzeba wyjąć szybę a następnie wkleić ją na nowo (?)

- podczas wycinania szyby istnieje ogromne prawdopodobieństwo pękniecia szyby, co zwiększa koszt jedynie o 4000 zł (cena nowej szyby)

tak więc mam pytanie: czy ktoś się orientuje jakiego kleju najlepiej użyć do wklejenia tej uszczelki i jak najlepiej to zrobić, aby się nie odkleiła.

moja poprzednia uszczelka była wklejona na jakiś taki czarny silikon.

załączam rysunek owej uszczelki - element numer 1

http://img217.imageshack.us/img217/8617/wwwwe.jpg

marek
Opublikowano
ja kolego też mam popękaną uszczelkę przedniej szyby ( na rysunku nr 1 ). Powiedzieli mi w zakładzie wymiany szyb, że nie da się kupić samej uszczelki i trzeba wymienić całą szybę i koszt tego jest w granicach 1000 zł ( szyba + uszczelka ) , ale widzę jednak że da się to zrobić bez kupna całej szyby :)
...dla Was to tylko samochody...a dla mnie to sens życia...
Opublikowano

oczywiście, że da się wymienić i sama wymiana trwa kilka minut. trzeba zdjąć najpierw dwie listwy z boku szyby (na rysunku część numer 2). każda listwa jest zaczepiona na cztery lub pięć zatrzasków (część numer 4). należy delikatnie podważyć listwę do góry i powinna wyjść. jak zdejmiesz te listwy to masz już dostęp do tej uszczelki, którą trzeba wyjąć na siłę (u mnie wystarczyła mała siła:)).

numer czarnej uszczelki do e38 to 51 31 8 125 887, ale najlepiej sprawdzić to w sklepie. koszt około 100 zł.

nie wiem tylko jak i na co ją wkleić, bo mi nowa zaczęła z boku delikatnie odchodzić.

marek
Opublikowano
Koledzy mam ten sam kłopot. Byłem u człowieka, który zajmuje się szybkami i wyraziłem chęć wymiany owej uszczelki. Odpowiedz jaką otrzymałem była podobna do wersji z ASO, czyli żeby wymienić tą uszczelkę należy wyciąć szybę i ponownie wkleić z nową uszczelką. Oczywiście uprzejmy pan poinformował mnie o ryzyku pęknięcia szyby, które to spoczywa na mnie (na moją odpowiedzialność). Tak więc odpuściłem temat i czekam na ewentualnego sponsora (kamień z pod koła) :lol: .