Skocz do zawartości

320i, '92r. Problem z gniazdem przekaźnika sprężarki!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio chciałem się zająć klimatyzacją w swojej e36 320 '92r. ponieważ od czasu jak ją sprowadziłem w zeszłym roku to nie działała klima. Mam klimę dwustrefową. Myślałem że trzeba tylko "dobić" R12 i będzie git bo gas jeszcze trochę leci jak nacisnę na zaworek. Ale jak zacząłem drążyć temat szczegółowiej tzn. dlaczego nie załącza się sprężarka, czyli zacząłem od sprawdzenia jej przekaźnika to okazało się, że w jego gnieździe brak jednej górnej wsówki odpowiedzialnej za podanie napięcia na cewke przekaźnika!

Poniżej przedstawiam rysunek gdzie i czego brakuje...

Jak przesteruje ręcznie ten przekaźnik to elektromagnes załapuje i sprężakra działa.

I teraz moje pytanie..prośba, czy mógłby ktoś z was drodzy forumowicze spojrzeć pod maske swojej bawarki i zobaczyć jak ma u siebie po tym przekaźnikiem nr14? Czy w tym miejscu gdzie wskazałem strzałką ma wsówke na jeden z pinów przekaźnika czy tak jak u mnie jest pusty otwór? No chyba że tak jest fabrycznie i sprężarka jest załączana w jakiś inny sposób, bo niegdzie nie znalazłem schematu elektrycznego tego obwodu strującego klimą.

To dla mnie bardzo ważne bo inaczej nie uruchomię swojej klimatyzacji.

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie informacje

pzdr

Paweł

http://www.hot.jpg.pl/inc/miniatura.php?kat=2009-04&n=bca4f8d752a321d857cd34dd43fbdc71&w=750

Opublikowano
Jeżeli ciśnienie gazu w układzie klimatyzacji jest zbyt niskie to sprężarka się nie załączy. Nie kombinuj żeby obejsc to zabezpieczenie tylko dobij gazu.