Skocz do zawartości

323i telepie na wolnych obrotach.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak sobie zauważyłem że czasem telepie silnikiem.NIe zawsze ale zdarza się nierówna praca silnika.Nie falują obroty ale silnik czasem drży, a jak podgazuje choćby raz problem ustaje.Oco kaman?? Czy wina świec czy co?? Silnik rzecz jasna M52b25. :8)
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
Sprawdzić szczelność dolotu, wyczyścić silniczek krokowy (koło niego szczególnie szczelnie musi być żeby właśnie nie było "telepania budą".
Opublikowano
No właśnie wiem że przyczyn może być kilka. Nie zawsze sie tak dzieje. Zazwyczaj jak autko pracuje na wolnych jakiś czas.Podgazuje lekko i trzyma jak należy ...później np znów zaczyna ale nie jest to reguła . :roll:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano

To zależy, czy chcesz sam ( z naszą pomocą :D ), zdiagnozować i naprawić auto.

Twój przypadek to temat "rzeka" i na odległość ciężko stwierdzić jednoznacznie co jest źle.

Niektóre elementy (np. węże podciśnieniowe ), wymagają tylko obejrzenia czy są całe ...ale jeśli chodzi o rzeczy elektroniczne to bez podmianki się nie obejdzie.

I farta będziesz miał, jak trafisz na wadliwą część za pierwszym podejściem :wink:

Druga opcja to komputer diagnostyczny.Powinien pokazać co powoduje błąd. Jeśli nie to chociaż wyeliminuje część elektryczną od mechanicznej.

( wiąże się z kosztami, ale podmieniając części na chybił- trafił może się okazać że naprawa wyjdzie cię drożej )

:hand:

Jeśli opcja pierwsza, ja zaczął bym od najprostszych rzeczy.

Idąc od gumy za przepływką i sprawdzajac czy nie pękła, do przepustnicyi krokowego.

Nie wiem czy odma u ciebie jest w całości widoczna od zewnątrz ( u mnie dopiero po zdjęciu przepustnicy zlokalizowałem zerwany wężyk :mad2: ) ,to możesz zacząć od niej.