Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Pytanie kieruje głównie do uzytkowników silnika m43 1.6, czy po przekreceniu kluczyka na zapłon zaświeca wam sie kontrolka silnika i po chwili gasnie czy wogole sie nie zaświeca w przypadku braku awarii???

Opublikowano
U mnie kontrolka Check zapala się tylko w momencie kiedy komputer pokładowy wykaże błąd związany ze zbyt niskim poziomem płynów, lub niesprawną zarówką. Po włączeniu zapłonu nie pali się i nie zapala się w przypadku błędów związanych z pracą czujników silnika. Ale z tego co wiem to w modelach po liftingu z niektórymi silnikami kontrolka pokazuje takrze błędy związane z pracą silnika.
Opublikowano

jak może sie nie zapalać w przypadku awarii jakiegos czujnika przeciez po to ona jest :)

ponawiam pytanie, chciałbym wiedziec jak zachowuje sie ta kontrolka w przypadku gdy z samochodem jest wszystko okey(powinna sie na chwile zapalić przy przekreceniu na zapłon czy wogole sie nie zaświeca gdy wszystko jest ok)??

Opublikowano

Świecenie kontrolki silnika gdy stacyjka w pozycji 2 to standard w silnikach benzynowych z układem wtryskowym. Po zapaleniu silnika ma zgasnąć. Jeśli nie gaśnie, oznacza to pewną niesprawność. W silnikach diesla przeważnie jest kontrolka świecy i pełni taką samą funkcje co jej benzynowy odpowiednik.

Pozdro

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
Opublikowano
o to mi właśnie chodziła coprawda masz inny silnik ale mozliwe ze jest tak samo z ta kontrolka. Tak podejrzewalem ze cos jest nie tak bo u mnie nie zaświeca sie wogole przy przekreceniu kluczyka, a srubki od licznika widac ze byly ruszane
Opublikowano
o to mi właśnie chodziła coprawda masz inny silnik ale mozliwe ze jest tak samo z ta kontrolka. Tak podejrzewalem ze cos jest nie tak bo u mnie nie zaświeca sie wogole przy przekreceniu kluczyka, a srubki od licznika widac ze byly ruszane

Prawdopodobnie padła Ci żaróweczka, albo ktoś celowo ją wyciągnął bo świeciła w trakcie pracy silnik - czyli informowała o pewnej niesprawności.

Nie zostaje Ci nic innego tylko sprawdzić tą żarówkę. Licznik wyciąga się dość łatwo. WAŻNE!!! jak masz Airbag i będziesz to robił nie zapomnij rozłączyć akumulatora, bo będzie Ci świecić kontrolka od poduszek.

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.