Skocz do zawartości

M43 kontrolka check przy zapłonie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Pytanie kieruje głównie do uzytkowników silnika m43 1.6, czy po przekreceniu kluczyka na zapłon zaświeca wam sie kontrolka silnika i po chwili gasnie czy wogole sie nie zaświeca w przypadku braku awarii???

Opublikowano
U mnie kontrolka Check zapala się tylko w momencie kiedy komputer pokładowy wykaże błąd związany ze zbyt niskim poziomem płynów, lub niesprawną zarówką. Po włączeniu zapłonu nie pali się i nie zapala się w przypadku błędów związanych z pracą czujników silnika. Ale z tego co wiem to w modelach po liftingu z niektórymi silnikami kontrolka pokazuje takrze błędy związane z pracą silnika.
Opublikowano
  • Autor

jak może sie nie zapalać w przypadku awarii jakiegos czujnika przeciez po to ona jest :)

ponawiam pytanie, chciałbym wiedziec jak zachowuje sie ta kontrolka w przypadku gdy z samochodem jest wszystko okey(powinna sie na chwile zapalić przy przekreceniu na zapłon czy wogole sie nie zaświeca gdy wszystko jest ok)??

Opublikowano

Świecenie kontrolki silnika gdy stacyjka w pozycji 2 to standard w silnikach benzynowych z układem wtryskowym. Po zapaleniu silnika ma zgasnąć. Jeśli nie gaśnie, oznacza to pewną niesprawność. W silnikach diesla przeważnie jest kontrolka świecy i pełni taką samą funkcje co jej benzynowy odpowiednik.

Pozdro

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
Opublikowano
  • Autor
o to mi właśnie chodziła coprawda masz inny silnik ale mozliwe ze jest tak samo z ta kontrolka. Tak podejrzewalem ze cos jest nie tak bo u mnie nie zaświeca sie wogole przy przekreceniu kluczyka, a srubki od licznika widac ze byly ruszane
Opublikowano
o to mi właśnie chodziła coprawda masz inny silnik ale mozliwe ze jest tak samo z ta kontrolka. Tak podejrzewalem ze cos jest nie tak bo u mnie nie zaświeca sie wogole przy przekreceniu kluczyka, a srubki od licznika widac ze byly ruszane

Prawdopodobnie padła Ci żaróweczka, albo ktoś celowo ją wyciągnął bo świeciła w trakcie pracy silnik - czyli informowała o pewnej niesprawności.

Nie zostaje Ci nic innego tylko sprawdzić tą żarówkę. Licznik wyciąga się dość łatwo. WAŻNE!!! jak masz Airbag i będziesz to robił nie zapomnij rozłączyć akumulatora, bo będzie Ci świecić kontrolka od poduszek.

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.