Skocz do zawartości

Problem ze zbiornikiem paliwa, czy coś innego się uwaliło?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Jeśli można to proszę o pomoc, bo nie wiem gdzie szukać przyczyny, a nie chcę rozbierać czegoś zbędnego:)

Sprawa dotyczy 525TDS Touring

Chodzi o to,że nie mogę posiadać mniej paliwa niż 20l.

Poniżej tej ilości na wskaźniku, silnik nie chce pracować - jakby w ogóle paliwa nie dostawał. Sprawdzałem kilkukrotnie (włącznie z zapowietrzeniem :mad2: układu paliwowego) i max paliwa wchodziło 60 litrów, czyli to nie jest problem wskaźnika.

Gdzie szukać przyczyny??

PzDr for all

Opublikowano

No wiem, że zbiornik ma 80 litrów. Tylko ponieważ dociekliwy jestem, to poproszę o info dlaczego pompa do wymiany?

Generalnie jak jest powyżej 20l w baku jest OK.

Dzięki:))

Opublikowano

Kolego żadna pompka tylko czujnik poziomu paliwa w baku jest zamontowany w prowadnicy bardzo wąskiej i jak się zamuli syfami od naszej przecież czystej ropy z CPN-ów i się zawiesza to pokazuje większą ilość poziomu ropy niż jest w baku bo nie zejdzie niżej ze względu na zanieczyszczenia. U mnie kończy się paliwo poniżej 10 l na wskaźniku .

Nic tylko czyszczenie wskaźnika poziomu paliwa w baku albo przyzwyczaić się do tej sytuacji

Opublikowano
Kolego żadna pompka tylko czujnik poziomu paliwa w baku jest zamontowany w prowadnicy bardzo wąskiej i jak się zamuli syfami od naszej przecież czystej ropy z CPN-ów i się zawiesza to pokazuje większą ilość poziomu ropy niż jest w baku bo nie zejdzie niżej ze względu na zanieczyszczenia. U mnie kończy się paliwo poniżej 10 l na wskaźniku .

Nic tylko czyszczenie wskaźnika poziomu paliwa w baku albo przyzwyczaić się do tej sytuacji

Tak? Dziwna ta matematyka, 0l + 60l = 80l (pełny bak) - to wg Ciebie.

Pompka paliwa bo poniżej 20l ciśnienie spada na tyle ze paliwo samo nie poplynie, jak jest wiecej to cisnienie samo wpycha je do przewodu paliwowego. Milion razy już powierdzone na forum.

Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano

Pompka paliwa bo poniżej 20l ciśnienie spada na tyle ze paliwo samo nie poplynie, jak jest wiecej to cisnienie samo wpycha je do przewodu paliwowego. Milion razy już powierdzone na forum.

dokładnie, rudesmen ma rację :cool2:

PS. temat wałkowany setki razy...

Opublikowano

extra:(

no to sie muszę przytulić mocniej do Żonki, coby jaką kasa sypnęła na "Der Klekota" :P

PzDr

Opublikowano

No to koledzy powiem Wam, że od jakiegoś czasu mam podobny problem.

Mianowicie jak mam poniżej 20L w zbiorniku(wg. wskaźnika +/- 10L) to samochód potrafi w czasie jazdy zgasnąć. Po kilkuminutowych próbach odpalenia udaje się, ale po kilku km'ach sytuacja sie powtarza...

Dziwne w tym wszystkim jest to, że rok temu wymieniałem pompkę paliwa w baku na nową po tym jak samochód zgasł Mi w czasie jazdy i nie odpalił w ogóle... Więc czy jest możliwe, aby po roku padła następna?

Kilometrowo zrobiłem jakieś 25000km od tamtego czasu :/

Pozdrawiam, Kuba :?

Opublikowano
Więc czy jest możliwe, aby po roku padła następna?

a kupiłeś oryginał czy made in china z allegro za 100zł?

Opublikowano

Kolego Rudesmen.

Może z matematyki jesteś dobry ale ja opisuje problem na swoim przykładzie (chcąc pomóc w dobrej wierze) gdzie wskaźnik pokazywał paliwo z zbiorniku ok. 15-20 litrów bo się zawieszał a w zbiorniku prawie nic nie było - i z tego powodu gasł a nie z powodu awarii pompki . Ale przyczyn może być więcej . Ale z doświadczenia mój zbiornik (nie wiem jak w innych Beniach) jest podzielony na 2 komory i przy mocniejszym przechyle paliwo przelewa się do innej komory i pompka nie zaciągnie.Przy chwili spokoju na równym poziomie dostaje pompka paliwo i zapala nasze cudo -można dojechać do CPN-u pomimo wskazanych 15-20 l. paliwa na wskaźniku i po zatankowaniu nie wchodzi 80 l. paliwa tylko ok. 67 (chyba żebym pobujał samochodem (przelew komory) wejdzie więcej-zapewniam na swoim przykładzie. Nie wiem czy komukolwiek do Beni wchodzi 80 l. paliwa na pustym zbiorniku. Ale może się myle.

I po to istnieje forum żeby wskazywać swoje doświadczenia podpowiadając innym możliwe przyczyny problemu a nie po to żeby uczyć kogoś matematyki

Pozdrawiam.

Opublikowano
Więc czy jest możliwe, aby po roku padła następna?

a kupiłeś oryginał czy made in china z allegro za 100zł?

Kolego ja nie kupowałem, gdyż oddałem samochód do mechanika i za pompkę zapłaciłem 320zł. Czy to oryginał czy nie, pojęcia nie mam.

Skoro wskazujecie na pompkę będę chyba musiał na ten serwis podjechać i Im rzucić temat, że istnieje podejrzenie jej zepsucia się.

Choć wydaje mi się to jednak dziwne, ale kłócił się nie będę, bo mechanika to nie moja specjalizacja ;)

Pozdrówki, Kuba :]

Opublikowano
tak jak słusznie stwierdziłeś na forum można tylko sugerować/wskazywać, tak na odległość ciezko na 100% znaleźć problem, mogę ci tylko napisać, że objawy na to wskazują, a resztę musi zrobić mechanik...