Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, w nowonabytym autku E39 535IA, zauważyłem, że po wyłaczeniu zapłanu zamknięcia autka, pozostawieniu skrzyni w pozycji P cały czas podświetlony jest wskaźnik przy dźwigni P. Czy to normalne ze tak caly czas sie to swieci.?
m62, V8, 245 km
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pali sie ta pomaranczowa diodka? Przez jakis czas bedzie sie palila. Potem chyba gasnie, chociaz nie jestem pewien czy wogole gasnie.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Witam, w nowonabytym autku E39 535IA, zauważyłem, że po wyłaczeniu zapłanu zamknięcia autka, pozostawieniu skrzyni w pozycji P cały czas podświetlony jest wskaźnik przy dźwigni P. Czy to normalne ze tak caly czas sie to swieci.?
u mnie chyba pali sie caly czas
Opublikowano
Pali sie ta pomaranczowa diodka? Przez jakis czas bedzie sie palila. Potem chyba gasnie, chociaz nie jestem pewien czy wogole gasnie.

Tak właśnie się stało, gaśnie po jakimś czasie !! ;-) za wcześnei sie zdenerwowałem że coś jest nie tak. To chyba z wrażenia po zakupie ;-) Autko rewelacja, po przesiadce z 520 ;-)

m62, V8, 245 km
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak właśnie się stało, gaśnie po jakimś czasie !! ;-) za wcześnei sie zdenerwowałem że coś jest nie tak. To chyba z wrażenia po zakupie ;-) Autko rewelacja, po przesiadce z 520 ;-)

Gratuluje :)

Pamietaj, nie mecz go na zimnym.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Gratuluje :)

Pamietaj, nie mecz go na zimnym.

Spox, nie należę do klanu rzeźników, raczej umiarkowanie korzystan z pedalu gazu. Na trasie Radom - Warszawa i pozniej troche po wawie komp wskazywal srednie spalanie 10,5 ;-). Staralem sie nie przekraczac 2,5 tys obrotów.

A tak przy okazji skoro już ktoś od automatów sie odezwal, to jak czesto nalezy zmienić olej w skrzyni i po czym poznać ze kwalifikuje sie do wymiany.?

m62, V8, 245 km
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W takim razie musisz podjechac na kanal.

http://home.comcast.net/~vicent/trannye38.html to powinno pomoc.

Drain plug - sroba do spuszczenia oleju

Fill plug - sroba do napelaniania.

Olej powinien sie wylewac przy wlaczonym aucie, i wlaczonym biegu D (bieg wlacza sie po to, aby pompa pracowala, wtedy oleju w misce powinno byc mniej).

Olej powinien miec barwe bursztynowa. Jesli jest brazowy, znaczy ze jest przepalony. http://www.bimmerboard.com/forums/posts/462269

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=103217 - wazny topic o oleju w skrzyniach, w ktorym podaje linki do kogos, od ktorego sam kupilem olej - zastrzezen brak.

Jesli chcesz byc w 1000% pewien oleju, znam firme, ktora sprowadza go za 1/4 ceny z ASO (500zl za 20L), ale musisz kupic 20L baniak :? ...

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
/462269

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=103217 - wazny topic o oleju w skrzyniach, w ktorym podaje linki do kogos, od ktorego sam kupilem olej - zastrzezen brak.

Jesli chcesz byc w 1000% pewien oleju, znam firme, ktora sprowadza go za 1/4 ceny z ASO (500zl za 20L), ale musisz kupic 20L baniak :? ...

No ten gość dalej tym olejem handluje i sadzac po komentarzach wszystko z nim jest ok.

Tylko ze mi pokazuje ze mam model skrzyni A5S 440Z, a tam pisza ze ten olej jest do skrzyni : E39 skrzynia 5HP19 , 5HP30 , 5HP24

????, wiec nie wiem czy to wlasciwy do mojej ?

m62, V8, 245 km
Opublikowano
W takim razie musisz podjechac na kanal.

http://home.comcast.net/~vicent/trannye38.html to powinno pomoc.

Drain plug - sroba do spuszczenia oleju

Fill plug - sroba do napelaniania.

:? ...

Czyli wymieniając olej za kazdym razem trzeba sciagac ten dekielek, wymieniac uszczelke i jakis filtr ? Sam napewno tego nie zrobie i tak sie zastanawiam jeszcze czy kazdy mechanik bez problemu wymienic olej w aut. skrzyni, czy trzeba sie udac raczej do serwisu zajmujacego sie autom skrzyniami ?

m62, V8, 245 km
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak miedzy bogiem i prawda wyglada to na prosta sprawe. Przeczytalem dokladnie tamta strone, poczytalem wypowiedzi na forum i wyposazony w wiedze, chce sie podjac tego zadania.

Wychodze z zalozenia, ze nikt nie zrobi tego tak dobrze jak ja, albo inaczej - jak sobie posciele tak sie wyspie :roll2:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Witam.Mam też skrzynię A5S 440Z i wolałem dać wymienić olej fachowcom,którzy się tym zajmują i robią tylko i wyłącznie bawarki.Oczywiście BMW nie zaleca wymiany oleju w skrzyni ale słyszałem dużo opini,że nie muszę wymieniać oleju ale mogę póżniej wymienić skrzynię.Oczywiste jest,że dla firmy BMW lepiej jest wymienić skrzynię niż olej.Wpływa to korzystnie na kondycję finansową firmy.Oczywiście wymieniłem i śmiga pięknie a następna wymiana podobno po ok.80-100 000km.
niema nic lepszego niż BAWARKA
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja wole sam, bo poczytalem o przypadkach fachowcow co do skrzyni lali zly olej.

Tlumaczac, ze skrzynia nie wytrzymala zmiany oleju, rowniez zwiekszaja swoja plynnosc finansowa.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik