Skocz do zawartości

M43b16 - nierowne wolne obroty i problem przy gaszeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy główny problem polega na nierównych wolnych obrotach. Stojac na światłach czuc delikatne drgania karoserii i lewarka lecz sa to drgania niewielkie, nieobjawiajace sie żadną zmianą we wskazaniach obrotomierza. Problem wystepuje na benzynie jak i na gazie wiec wykluczam niesprawnosc ukladu zasilania. Zdarzyło mi sie raz że silnik pracowal jeszcze okolo 2 sekund po "zgaszeniu" wiec jednoznacznie wskazuje to na problem z zapłonem. A raczej samozapłonem. Co moze być przyczyną? Zbyt wczesny zapłon? Nagar w silniku?

Kiedys słyszałem, że powodem moga byc silnie nagrzane elektrody świec, które maja za niską wartosc cieplną. Niedawno wymienialem swiece wiec ta teoria moze miec swoje uzasadnienie. Ma ktoś jakieś pomysły?

Wiem wiem komputer. Jutro wlasnie sie wybieram, ale moze ktoś z Was mial podobny problem. Z góry dzieki i pozdrawiam