Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Noszę się z zamiarem zakupu opon BRIDGESTONE POTENZA RE050A w rozmiarze 225/45 R17, Właściwie mam już zamówione, ale zawsze mogę zrezygnować.

Płacę za nie 515zł/szt. Opony są z 8 tygodnia 2009, indeks prędkości Y, nośność 94, wyprodukowane w polsce.

Wydaje mi się, że cena jest OK. Indeks prędkości OK.

Problem mam z:

1) Nośność (94) - BMW deklaruje, że wystarczy 91 i tu rodzi się moja obawa. Czy te opony są twardsze, jak auto będzie się zachowywać na oponach z większym indeksem nośności.

2) Produkcja Polska - do tej pory jeździłem na BRIDGESTONE wyprodukowanych w Japonii. Jak się ma jakość opon produkowanych u nas do tych japońskich.

Proszę o opinie, a może znacie tańsze źródło niż moje. :roll:

Pozdrawiam

Opublikowano
Ok. W sklepach internetowych i na Allegro można kupić taniej. Mnie chodzi o "real" - dotknąć i obejrzeć przed zakupem, a co za tym idzie sklepy na sląsku: Bytom, Katowice, Chorzów, Tychy itd...
Opublikowano

Indeks 94 jest zdecydowanie za duży. Wątpię aby nawet instrukcja mówiła o takich oponach.

Indeks 95 jest dla aut 7 osobowych np Ford Galaxy.

Wycofaj się z tych opon i kup 91.

Taka oponka ma 615kg ładowności. 615 x 4 = 2460kg.

E46 raczej nie zładujesz takim ciężarem.

Może ktoś myśli inaczej :?:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Indeks 94 jest zdecydowanie za duży. Wątpię aby nawet instrukcja mówiła o takich oponach.

Indeks 95 jest dla aut 7 osobowych np Ford Galaxy.

Wycofaj się z tych opon i kup 91.

Taka oponka ma 615kg ładowności. 615 x 4 = 2460kg.

E46 raczej nie zładujesz takim ciężarem.

Może ktoś myśli inaczej :?:

Indeks 94 oczywiście, że za duży (sugerowany 91). Indeks prędkości Y - 300km/h również za duży (sugerowany W - 270km/h).

Mnie interesuje jak się mam na to patrzeć.

Wszyscy dopuszczamy stosowanie opon z wyższym indeksem prędkości, mimo iż z technicznego i ekonomicznego punku widzenia jest to nieuzasadnione.

Czy z indeksem nośności jest tak samo?

Zwróć uwagę, iż opony zalecane na 17 calowe felgi stalowe mają indeks nośności 93. Może z mniejszym indeksem nośności w tym rozmiarze się nie produkuje, a od przybytku głowa nie boli?

Co do ciężaru jakim będę załadowywał auto to zgadzam się z Tobą w 100%. Jest to sprzeczne z homologacją i dopuszczalną masą całkowitą pojazdu. Zresztą nikt nie kupuje 330i, żeby robić z niego ciężarówkę. Tak na marginesie, to nie chciałbym spotkać na drodze gościa, który pomyka 2,5 paki z przeładowanym o pół tony samochodem. :norty:

Pozdrawiam.