Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, auto ma przejechane około 150tyś. Ma do zrobienia inspekcję i olej, Czy wystaczy że zrobie tak

1 wymienie olej z filtrem

2 wymienie filtry, powietrza, kabiny, paliwa.

Zakładam że płyn chłodzący i hamólcowy jest ok.

Czytałem kiedyś że co 3-cią wymiane oleju trzeba wymienić membranę, czy to prawda?

Co jeszcze mam zrobić żeby dalej spokojnie jeździć?

Opublikowano
Witam, auto ma przejechane około 150tyś. Ma do zrobienia inspekcję i olej, Czy wystaczy że zrobie tak

1 wymienie olej z filtrem

2 wymienie filtry, powietrza, kabiny, paliwa.

Zakładam że płyn chłodzący i hamólcowy jest ok.

Czytałem kiedyś że co 3-cią wymiane oleju trzeba wymienić membranę, czy to prawda?

Co jeszcze mam zrobić żeby dalej spokojnie jeździć?

przy przebiegu 150kkm* wymienił bym :

Olej+Filtr

Filtr Paliwa

Filtr powietrza

Filtr Odmy

Plyn Hamulcowy (wymiana co 24 miesiące) ale nic nie zaszkodzi miec świeży plyn

Filtry Kabinowe L+R

Jezeli to ASB to Filtr+Olej wymiana Dynamiczna , może być statyczna,

ponadto

jeżeli jest to oryginalny przebieg , nie skrócony o 50% to zerkną bym na stan tylnych tarcz (Ręczny Hamulec) i klocków , przednie tarcze i klocki powinny wykazywać około 50% , no ale to sie wie.

Opublikowano
I do tego - w zależności kiedy to było robione ostatni raz (powinno być co drugą wymianę oleju i filtra) - wymienić separator oleju. Wiedza zaczerpnięta od znajomego pracownika ASO BMW we Wrocławiu. Ja nie wiedziałem kiedy był wymieniony separator więc wymieniłem.
Opublikowano
I do tego - w zależności kiedy to było robione ostatni raz (powinno być co drugą wymianę oleju i filtra) - wymienić separator oleju. Wiedza zaczerpnięta od znajomego pracownika ASO BMW we Wrocławiu. Ja nie wiedziałem kiedy był wymieniony separator więc wymieniłem.

to jest filtr odmy, o ktorym juz ktos wyzej napisal :mrgreen: