Skocz do zawartości

528iA; sterowanie steptronic - czy poprawnie zmontowane?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio (na szczęście) w czasie parkowania odmówiło mi posłuszeństwa sterowanie skrzynią - Dźwignia poruszała się luźno, na wyświetlaczu cały czas "P".

Zajrzałem pod auto. Okazało się, że "wyskoczyło" cięgło przekazujące skrzyni informację o wybranym przeze mnie biegu.

Szybciutko poskrecałem, i było fajnie - ale niestety tylko przez dwa dni :(

Potem stało się dokładnie to samo.

Przejrzałem realoem i odkryłem, że u mnie cięgło było przykręcone odwrotnie niż na rysunku.

U mnie jest tak:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//radiolet.rail.pl/biegi_montaz.jpg

A na realoem tak:

http://radiolet.rail.pl/biegi_rysunek.jpg

Czy to odwrotny montaz u mnie spowodował niedostateczniemocne przykręcenie cięgła?

Próbowałem wczoraj przełożyc odwrotnie srubę mocującą, lecz opiera się o miskę skryzni i nie wchodzi :(

Podpiłowąłem lekko ranty, tak aby zwiększyć siłe docisku i skreciłem tak jak było..

Co radzicie z tym zrobić, aby uniknąć na przyszłość nieprzyjemnych niespodzianek? Jak to powinno być zmontowane?

Z góry dzieki za podpowiedzi,

pozdrawiam

LETki

Opublikowano

Wedlug mnie to cos tam bylo dlubane u Ciebie przy skrzyni i ktos skrecil tak jak bylo mu latwiej. Ze zdjecia wynika ze jest tam miejsca dosc na zalozenie tak jak na rysunku ale fakt ze w praktyce moze byc ciezej. Cieglo tez wyglada na lekko skrzywione ale moze to tylko przeklamanie obiektywu. Poza tym cos za mokro tam jest i jesli olej kapie na to mocowanie to bez zdanego rantu musialo sie poluzowac i wysunac. Nie mam nigdzie kanalu zeby zajrzec pod spod ale moze ktos kto to widzial u siebie sie wypowie.

Pozdro

O Tempora! O Mores!
Opublikowano

Dłubane było, to pewne - skrzynia była wyjmowana przy wymianie silnika. I własnie dlatego podejrzewam błąd tego który to montował..

Mokro tam nie jest jakoś specjalnie. Błyszczy się tak bo swiatło tak się specyficznie odbiło (lampa z bardzo bliska) ..