Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponowne moje pytanie skierowane do Was. Mianowicie, przy wjeździe na dziure dość mocno trzepie kierownicą (ala wibracje). Co może być tego powodem? Wybite amorki z przodu? Źle ustawiona zbieżność? Dodam, że amortyzatory z tyłu są nowe, zostały wymienione drążki kierownicze, łączniki stabilizatorów oraz tuleje wachaczy dolnych oraz górnych.

PS: Czy idze w jakiś sposób sprawdzić czy amorki są dobre bez wizyty w stacji diagnostycznej?

Opublikowano

Witam, Miałem taki sam problem, na nierównościach (szczególnie na zakręcie), kierownica wpadała w drgania.

Wymieniłem na początku amortyzatory, potem drążek kierowniczy środkowy. Niestety jak drgało tak drgało. Następnie skasowłem luz na przekładni kierownicze i też nic. Oczywiście na szarpaku nie było żadnych luzów.

W końcu się wkurzyłem i zakupiłem wszystkie wahacze drążki kierownicze zewnętrzne oraz łączniki stabilizatora przód i ósemki tył. Podczas wymiany wyszło na jaw, że tuleje górnych wahaczy były rozwalone. I w tym tkwił cały problem (chyba) bo teraz samochód prowadzi się jak marzenie i nie żałuje ani jednej złotówki wydanej na jego naprawę.

Podsumowując sprawdź tuleje górnych wahaczy bo to one psują całe przednie zawieszenie.