Skocz do zawartości

E39, 530dA, wibracje przedniej osi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam maly problem z moja 530dA E39 rok 02 kombi.

Czasem zaczyna wibrowac kierownica jak przekrocze 120-130km/h i przestanie dopiero jak mocniej zachamuje albo sie zatrzymam.

Opony raczej wykluczam, bo by wibrowalo zawsze. Zawieszenie? Nie ma zadnych stukow jak przejezdzam przez dolki.

Dzwne jest tylko to ze od czasu do czasu i wydaje mi sie ze pojawia sie czesciej jak pada deszcz.

Pozdrawiam i dziekuje za podpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przeszukaj forum tych tematów są dzieśiątki - podpowiem ci że albo krzywe przednie tarcze, ale gumy tuleje wahaczy górnych
Opublikowano

przednie tarcze raczej nie bo by przy chamowaniu tez wibrowalo (jest calkowiky spokoj nawet przy chamowaniu przy duzo wiekszych predkosciach).

tematy przeszukalem ale nie spodkalem sie z tym ze wibruje tylko czasami

Opublikowano
przednie tarcze raczej nie bo by przy chamowaniu tez wibrowalo (jest calkowiky spokoj nawet przy chamowaniu przy duzo wiekszych predkosciach).

tematy przeszukalem ale nie spodkalem sie z tym ze wibruje tylko czasami

Przerabialem to samo w E36 i nie doszedlem o co chodzi. Ktos sugerowal ze to lozysko amrtyzatora moze dawac taki efekt. Czy u Ciebie dzieje sie to szczegolnie przy przyspieszaniu? Na przyklad pod gorke? Wtedy przod delikatnie sie unosi i wybite lozysko moze dawac takie efekty. W E39 tez mi sie to zdarzylo i pmyslalem ze powtorka z rozrywki. Ale wywazylem dokladnie wszytskie kola i jest spokoj. Choc czasem zdarzy sie jakas minimalna drgawka ale skladam to na karb nierownej nawierzchni. Jest tez mozliwe ze opony sie odksztalcaja po dluzszym postoju i trwa to potem chwile zanim powroca do prawidlowego ksztaltu jak juz ktos pisal. Ale dla pewnosci zaczal bym od wywazenia wszystkich kol. Jak to nie pomoze to nastepnie dokladny przeglad zawiasu.

Pozdrawiam

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
U mnie efekt jest tylko na pasach przerywanych gęsto oddzielające pas awaryjny. Na tych nowo remontowanych drogach kładą te pasy grubą farbą. Jak wjeżdżam jedną stroną przy 90 i wyżej to mam wibracje osi nienaturalne ( w innych autach jak jadę z dobrym zawieszeniem tego nie ma) pod podwoziem nie ma się czego czepić. I jak koledzy piszą wyżej to też opony nowe, na dziurach jak wpadnę to zachowuje się dobrze.
(OO)=== OO===(OO)