Skocz do zawartości

Jak mogę sprawdzić dyfer wymontowany z autka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie,

dyfer w moim samochodzie delikatnie, metalicznie stuka przy wrzucaniu na przemian 1 i wsteczny. Ponadto wyje przy prędkości 100-120km/h

kupiłwm "nowy" dyfer z gwarancją perfekcyjnego stanu technicznego, niestety kiedy go dostałem, zauważyłem nastepujacą rzecz:

kiedy chwycę ręką część która łączy się z wałem napędowym i kilkanaście razy energicznie obróce na przemian tą "główką" w prawo i w lewo to czasami słychać metaliczne puknięcie,,,

czy to jest powód do obaw ???

mogę spokojnie zakładać ten dyferek ?

Proszę o wypowiedź fachowca od dyferencjałów :-)

Opublikowano

bardzo proszę o opinię na w/w temat,

za pewne Ktoś ma taki dyfer luzem lub doświadczenie w temaciem

Opublikowano

Siemka

niemam doswiadczenia z bmw ale u mnie w audi quattro mialem troszke luzu na tylnym i przednim dyferencjale. kiedy krecilem nim w lewo i szybko prawobylo czuc delikatny luz.

kiedys tam dostalem tylny dyff od kolegi co mial tez quattro i chcial wymienic na prawie nowy i to samo o w nim bylo

mam nadzieje ze to cos pomoze

.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
Opublikowano
o tych sprawach wiem chyba wszystko :twisted2: tyle ich oddałem na złom że szok ... słuchaj mistrzu jak masz go jeszcze na wierzchu to odkręć aluminiową pokrywę i sprawdź wizualnie kręcąc głowicami do półosi tak by mechanizm różnicowy pracował i obserwuj czy są luzy na trybikach :!: to podstawa w moście szukaj luzów wszędzie i patrz czy wszystko płynnie i delikatnie pracuje :cool2:
Opublikowano
o tych sprawach wiem chyba wszystko :twisted2: tyle ich oddałem na złom że szok ... słuchaj mistrzu jak masz go jeszcze na wierzchu to odkręć aluminiową pokrywę i sprawdź wizualnie kręcąc głowicami do półosi tak by mechanizm różnicowy pracował i obserwuj czy są luzy na trybikach :!: to podstawa w moście szukaj luzów wszędzie i patrz czy wszystko płynnie i delikatnie pracuje :cool2:

dzięki

a jak wygląda kwestia uszczelki na tym aluminiowym elemencie ?

po odkręceniu nie rozszczelnie całego dyfra ?

uszczelka nadaje się do ponownieg użycia ?