Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam mały problem ze światłami w tylnej lewej lampie, a mianowicie po stłuczce na pakingu musiałem wymienić lampę na drugą i ku mojemu zaskoczeniu nie świeci jej lewa część (stop, lewa pozycja i kierunek). Żarówki mam na 100% ok. Mierzyłem miernikiem i napięcie mam miedzy 1.8 a 2.2 V wiec jakieś 6 razy za niskie. Co może być tego przyczyną?

Podpowiem że prawa część lampy świeci ok (prawa pozycja, halogen i wsteczny).

Pomocy bo nie mogę się poruszać moją Bunią.

PS. gdzie znajdują się bezpieczniki od świateł i moduł oświetlenia w e38.

Z góry dzięki za podpowiedzi[/img]

Opublikowano
Witam serdecznie.

Mam mały problem ze światłami w tylnej lewej lampie, a mianowicie po stłuczce na pakingu musiałem wymienić lampę na drugą i ku mojemu zaskoczeniu nie świeci jej lewa część (stop, lewa pozycja i kierunek). Żarówki mam na 100% ok. Mierzyłem miernikiem i napięcie mam miedzy 1.8 a 2.2 V wiec jakieś 6 razy za niskie. Co może być tego przyczyną?

Podpowiem że prawa część lampy świeci ok (prawa pozycja, halogen i wsteczny).

Pomocy bo nie mogę się poruszać moją Bunią.

PS. gdzie znajdują się bezpieczniki od świateł i moduł oświetlenia w e38.

Z góry dzięki za podpowiedzi[/img]

za światła odpowiada LCM,podjedz na kompa i na początek sprawdz LCM.Bardzo lubi sie psuc wlasnie od tylnych lamp i kierunków.

Opublikowano
Wczoraj wieczorkiem podłączyłem bawarkę pod kompa i w LCM wyskoczył mi jeden błąd. Skasowałem go i nie pojawia się ponownie a światła jak nie działały tak i nie działają. A teraz jeszcze jedno pytanie: czy podczas stłuczenia mogło zrobi się zwarcie i coś się skopcić? Nurtuje mnie to cały czas bo przed stłuczką działało wszystko ok, a teraz nie świeci tylko lewa strona lewej lampy i z resztą żarówek jest jak najbardziej ok.
Opublikowano
Błąd tak jak napisałem skasowalem juz wczesniej i sie nie pojawia. A co do pinów wszystkie są ok. Masa też jak najbardziej gra. bo prawa częś lampy świeci się tak jak powinna.
Opublikowano
szkoda ze nie pamiętasz jak brzmiał ten błąd który wykasowałeś. Rozumiem że BC w aucie nie wyświetla Ci żadnego komunikatu o niestprawnym oświetleniu?? Ja bym jeszcze spróbował odłączyć aku, podpiąć na odłączonym aku lampę, ponownie załóżyć klemę. Oczywiście bezpieczniki skrupulatnie sprawdziłeś? Masz je pod maską oraz w bagażniku pod prawym wyciszeniem nad akumulatorem.
Opublikowano

Ze zdejmowaniem klemy już próbowałem i nic mi nie pomogło. Jeśli chodzi o bezpieczniki wszystkie 3 razy sprawdziłem i już mi się pomysły kończą. Co do BC raz wyświetla a raz nie. Widzę że problemy dopiero się zaczynają. Zaczęło mi rozładowywać akumulator. 3-4h i już nie mam prądu. ( jak zdejmę klemę jest ok, może stać nawet 3 dni, zapinam i normalnie kręci rozrusznik)

Jeszcze jedno pytanie gdzie się mieści LCM może znajdę gdzieś sterownik żeby podmienić i zobaczę efekty.