Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Czy to prawda że kiedy wyciągnie się rure od turbo i widać w turbinie olej to znak że się kończy a kiedy jest czysto to jest wszystko ok ? Edytowane przez Lejdon
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Troszke oleju może tam być, byle się nie wylewało za dużo,

Napewno nie będzie sucho jak pieprz.

Jeśli w silniku nie ubywa to nie ma problemu ze szczolnością turbiny.

Pozdrawiam
Opublikowano
co do pracy mojej turbiny to gwizdze ze hej 1300-2500 obrotów z tym ze w aucie jej nie słychac no ale jeżdze tak juz ze 30 tysiakow. Kiedy wyciągłem rure zobaczyłem właśnie że w turbo jest sucho tylko w guma troszke zapocona. Tak jak pisałem wyzej zaciekawiło mnie to i dlatego sciągłem zeby zobaczyc bo ten gwizd mógł miec powiązanie z koncząca sie turbiną z drugiej strony podobno ma ja byc słychac lecz na ile mocno tego niewiem
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zauważyłem że w 2.0d słychać turbinki, tak fajnie świstają, ale już u mnie i w innych 3.0d nic nie słyszę. Pewnie taka konstrukcja
Pozdrawiam
Opublikowano

Świst świstowi nierówny.

U mnie praktycznie nie słychać jak pracuje turbo.

Może na zimnym silniku jak przyspieszam do 2-2,2tyś obr - tylko wtedy czuć, że jest turbina (mówię o efektach akustycznych :wink: ).

Po ściągnięciu dolotu powietrza do turbiny miałem tam ze dwie krople oleju.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
świst spoko jest. Niewidac co jedzie a ludki sie oglądaja do tyłu bo odgłos jest ciekawie donośny kiedy jade spokojnie bo jak docisne to zanika. Więc chyba nic z tym niebęde robił jezeli czysto jest to chyba ok. :cool2:
Opublikowano

Witam Was,

w mojej BMce również gwiżdże turbina szczególnie na zimnym silniku, zaczęła tak gwizdać od ok 170 tys przebiegu teraz ma 240 tys, ale ostatnio doszło mi gwizdanie jak silnik i turbina schodzi z obrotów "tzw. punkt zatrzymania". Zauważyłem tez juz dosyć dawno, że spod turbiny leje sie olej nie duzo ale jednak jest, sprawdzałem takze rury intercoolera tam jest wszystko ok, pojechalem do serwisu do niemiec stwierdili mi ze turbina padnie nie dlugo, ale poki co przejechalem na tym ok 60 tys km. :) Pozdrawiam