Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zacznę od tego iż niestety podobnego wątku nie znalazłem :roll: Panowie otóż zastanawiam się nad kupnem ringów do mojej E46 . I teraz mam bardzo głupi problem ponieważ mam masę sprzecznych ze sobą opinii a myślę że tutaj się raczej powinienem w końcu dowiedzieć jak to naprawdę z nimi jest :mrgreen: Chodzi mi o ringi światła ksenonowego i teraz pytanie czy jak takie założę to będzie legalne ? Jak jest z tym ubezpieczeniem w przypadku kolizji ? Czy faktycznie jest nie ważne ? Czy faktycznie naruszę homologacje lampy i mogę za to oberwać mandat i stracić dowód ? Potencjalni sprzedawcy twierdzą że jest to całkowicie legalne na mocy Konwencji Wiedeńskiej która mówi o oświetleniu postojowym pojazdu które nie oślepia i jest barwy żółtej lub białej. Inni znowu twierdzą że każde ringi są nielegalne i że można "zbiednieć" w przypadku kontroli a nawet pożegnać się z dowodem :roll: A także że w przypadku wypadku ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania :roll: Tak więc bardzo proszę o wasze opinie na ten temat .
http://i602.photobucket.com/albums/tt105/thunderstruck312/bmwklubforum2.gif
Opublikowano
Witam, kolego - bardzo ciekawy temat. Mam właśnie ringi xenon, w między czasie byłem na przeglądzie, żadnych informacji że coś nie tak. Sam jestem ciekawy co nasi koledzy powiedzą w tym temacie. Pozdrawiam
Szulman
Opublikowano

Z tego co pamietam to bylo na forum kilka razy, dokladnie takie same pytania.

HID na 200 % jest nielegalny ( wrzucalem nawet bardzo dokladny test + opis dlaczego jest nielegalny, dlaczego oslepia ), co do ringow sa sprzeczne informacje, teoretycznie nie powinno byc w lampie nic bez homologacji robionej razem z lampa, praktycznie to nie slyszlem zeby na pzegladzie ktos o to sie doczepil, choc przeglady w PL to w porownaniu do DE marna imitacja, a jeszcze bardziej praktycznie, ringi raczej nie przeszkadzaja innym uzytkownika drogi, w sensie bezpieczenstwa, pozostawmy sens estetyczny na boku ;).

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
osd dzięki za oddzew :) Może ktoś coś jeszcze wie jak to jest w przypadku kolizji ? :worried: Czy ubezpieczyciel ma prawo odmówić wypłaty odszkodowania ? I czy ktoś już może dostał mandat za to że w ogóle miał ringi ? :worried: Chodzi mi tylko oczywiście o kolory ksenon i biały :wink:
http://i602.photobucket.com/albums/tt105/thunderstruck312/bmwklubforum2.gif
Opublikowano
Jak ktos jeszcze jest zainteresowany tym tekstem o HID to postaram sie znalesc numer gazety z tym bo nie wiem jak ale zniklo mi z galeri w necie :(
Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

witam

kilka razy zatrzymała mnie policja wieczorem lub w nocy ale mandatu nie dostałem a o ringach nawet nie wspomnieli (kolor ksenon )

http://img11.imageshack.us/img11/6204/e340211.jpg