Skocz do zawartości

Jak sprawdzic ilosc plynu do wpomagania ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

Zaciekawila mnie mokra porwana uszczelka pomiedzy korkiem wplewu oleju do wpomagania a jedna z oslon silnika. Nie wiem jak sprawdzic poziom plynu do wspomagania.

Wstrzasaj i kasaj
Opublikowano

Dokładnie... Z korka wgłąb zbiorniczka wystaje plastikowy bolec.... Jak wyjmiesz korek, wytrzesz go szmatką, położysz na otworze zbiornika, ale bez dokręcania i wyjmiesz, to powinien być mokry na dole i to oznacza, że masz powyżej minimum...

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Tylko ja krece i sie blokuje. W lewo lub w prawo i sie nie otwiera. Trzeba pociagnac w gore?
Wstrzasaj i kasaj
Opublikowano

Tam masz normalny gwint, tak jak w korku od wlewu oleju do silnika. Odkręcasz wycierasz ten "bolec" wkładasz, najlepiej zakręcić i odkręcić i wtedy na miarce pojawi Ci się ile masz. Jeżeli dobrze pamiętam są tam takie 2 kreski i między nimi, to poziom w normie :)

P.S Jeżeli rozlewa ci się olej, tzn. że masz troche za dużo. Najlepiej strzykawką zmniejszyć jego ilość.

Opublikowano
Tylko ja krece i sie blokuje. W lewo lub w prawo i sie nie otwiera. Trzeba pociagnac w gore?

Może ktoś zakręcił uszkadzając gwint? I stąd brak przylegania uszczelki, wyciek i brak możliwości odkręcenia?

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Może ktoś zakręcił uszkadzając gwint? I stąd brak przylegania uszczelki, wyciek i brak możliwości odkręcenia?

Zapewne dokrecono kiedyś " na chama ". Korek odkreca sie w lewo , tzn. przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Jezeli kręci sie w obie strony to coś jest nie tak.

Co do wskazań to tak jak pisali koledzy wcześniej, na miarce w formie rurki zamocowanej pod spodem korka i rozciętej wzdłuż jednego boku , sa zaznaczone dwa pola. Poziom pomiedzy nimi jest poziomem roboczym oleju.

Sprawdź też mocowania przewodów wychodzacych ze zbiorniczka. Zdarza się że sie pocą.