Skocz do zawartości

Awaria centralnego zamka- e34 touring

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Cos stało się dziwnego z zamykaniem zamków gdyż dzisiaj umyłem auto które stało jakieś 2 tygodnie nie ruszane w garażu otwarte, po umyciu chciałem zamknąć auto ale centralny zamek zamyka wszystkie drzwi i zaraz otwiera- tak się zachowuje jakby było któreś z drzwi otwarte. Doszedłem ze zamek w klapie bagażnika nie reaguje czyli po przekręceniu kluczyka nie zamyka zamka nie ma żadnej reakcji dodam że klapę można otworzyć tak samo jak szybę.

wywnioskowałem że mogły sie kable poprzełamywać w klapie jednak nie wiem gdyż zasilanie do zamka dochodzi. Miał może ktoś podobny problem a jak tak to proszę o pomoc gdyż chciałbym to jak najszybciej naprawić. Aha dodam że ostatnio też przestało mi świecić jedno ze świateł wstecznego i jedno światełko oświetlenia tablicy rejestracyjnej po stronie pasażera nie wiem może to ma też jakiś wpływ...

z góry dziękuje za każdą pomoc

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Witam

Widzę ze zainteresowanie tematem dosłownie zerowe ja zwracam sie jeszcze raz po pomoc gdyż rozebrałem całą klapę i ujrzałem naprawiane kable w rynienkach przy amortyzatorach klapy tylnej polutowałem kabelki i zaizolowałem jednak nie podoba mi sie to wszystko gdyż Niemiec już grzebał w tych kablach i lepiej wstawić nowe wiązki.

Lecz polutowałem kable światła cofania i oświetlenia tablicy działają. jednak zamek w klapie dalej nie działa, zasilanie dochodzi do zamka a kable są całe. Czyli zostaje wymiana zamka bądź sprawdzenie.

I teraz moje pytanie jak sprawdzić czy zamek jest sprawny, gdzie ewentualnie kupić nowy i czy nie Bedzie problemów z kluczykiem??

pozdrawiam

Opublikowano

nie wiem co może być powodem takiej usterki drzwi ale mam to samo. To znaczy może nie dokładnie ale coś w tym stylu. Jak próbuje zamknąć zamek a on sie cały czas otwiera to muszę obejść auto dookoła i trzepnąć każdymi drzwiami (mimo że są domknięte). Poza tym przez jakiś czas jedne z tylnych drzwi nie reagowały na centralny zamek ale same się naprawiły. Także dziwne rzeczy zaczynają się dziać przy zamkach. Chyba trzeba odwiedzić jakiegoś elektryka i zrobić przegląd instalacji.

Co do zamka tylnej klapy to mi się nie otwierał z klamki ale z kluczyka nigdy nie miałem problemu. Styki klamki musiały być zaśniedziałe bo rozkręciłem, przeczyściłem, skręciłem i działa.

Opublikowano
Nie ma potrzeby wymieniać zamka i wkładki w najgorszym przypadku do wymiany siłownik przy zamku. Stawiam jednak na kable, sprawdź jeszcze raz kable do siłownika prawdopodonie dochodzi ich 6 trzy grubsze i trzy cienkie. Przedewszystkim sprawdź te trzy cieńsze
Opublikowano
  • Autor

do samego zamka dochodzą trzy kable:

czarno-czerwony- jest na nim napięcie

biało-żółty-brak napięcia

zółto-niebiesko-biały- brak napięcia

co do kabli były one juz lutowane przez niemca i całkowicie nie podoba mi sie taka naprawa najchętniej wymieniłbym całą wiązkę. Robił juz może ktoś coś takiego??