Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Podczas ostatniej jazdy moim sprzętem zaobserwowałem niepokojące zjawisko na desce rozdzielczej.

Wygląda do tak: średnio raz na kilka minut (choć są to sytuacje losowe, czasem kilkanaście minut) zaczynają się świecić wszystkie wskaźniki na desce rozdzielczej, wszystkie wskazówki spadają do zera na 2-3 sekundy.:shock:

Myślę, że jest to wina być może braku masy albo występuje jakieś zwarcie..

samochód pracuje normalnie.

Czy spotkaliście się wcześniej z czymś takim?:(

Dziękuję za wsparcie i pozdrawiam!!

Opublikowano
Czy spotkaliście się wcześniej z czymś takim?:(

Nie :shock: Pierwsze słyszę :lol: :lol:

Żarcik oczywiście :wink:

W wielu modelach E36 siadają zegary. Takie objawy właśnie jak piszesz. Nie spotkałem się jeszcze aby ktoś to naprawiał.

Wymieniaj zegary. Najszybciej i chyba najtaniej.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Już trochę poczytałem i wszyscy radzą to samo.

Przeczytałem też, że bardzo ważne jest żeby rocznik samochodu się absolutnie zgadzał, gdy kupię zegary..

Nie wystarczy ten sam model, mniej więcej w okolicach mojego rocznika z różnicą np. 2 lat? Mój rocznik to listopad 93..

Dzięki za pomoc stary!

Opublikowano
No wcale nie jest to takie oczywiste. Ja mialem identyczne objawy i okazalo sie ze przekaznik swiatel przeciwmgielnych robil zwarcie. Z kolei kolega ktory mial identyczny problem mial przetarte kable w tej gumowej kiszce miedzy tylna klapa a nadwoziem
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam!

Mam identyczny problem z zegarami w swoim Compakcie podczas jazdy czy na postoju przy pracującym silniku robi się choinka, wskazówki spadają na sekundę czasem dwie po czym jest OK. Wkurza mnie to bo coraz częściej mi się to dzieje praktycznie teraz już co chwilę. Byłem przekonany po przeszukaniu forum że zegary są do wymiany bo padają ale piszecie tu że może być inna przyczyna, czyli muszę przeszukać instalację tu i tam.

Opublikowano

U mnie takie rzeczy się działy przy np redukcjach itp. wskazówki spadały i podnosiły się nieraz po paru metrach nieraz po paru kilometrach.

Działo się tak przez jakiś miesiąc a teraz już przez jakiś rok czasu chodzą ok. I nic z tym nie robiłem. Piszę po to żeby nie wymieniać liczników od razu bo czasem mogą odżyć :mrgreen: