Skocz do zawartości

problem z odpaleniem na benzynie...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, w moim e36 m40 wystapila pewna usterka... otoz od jakiegos czasu bardzo trudnoodpala na benzynie... trzeba krecic z 10 sekund zanim zalapie... jak juz odpali to trzyma wysokie obroty okolo 1400 i po kilku sekundach spadaja do 750... cieply silnik trzeba krecic 10 sekund, natomiast gdy jest zimny o krotkie zakrecenie zalapuje i gasnie odrazu... i tez trezba krecic 10 sekund... dodam ze BMW ma instalacje gazowa od 3 lat... na gazie chodzi dobrze, na benzynie jak juz odpalii rowniez... wymieniony zostal czujnik temperatury silnika idacy na komputer, kopulka z palcem, termostat... bylem w ASO ale po podlaczeniu komputera nic nie wykazalo i tylko skasowali mnie na 70 PLN... ktos powiedzial ze moze byc to pompa paliwowa ale czy napewno? dzieki za wszelkie konstruktywne sugestie
Opublikowano
Jakiej generacji masz gaz? Mi wygląda na to że na LPG jest zbyt bogata mieszanka. Komputer PB skraca więc czasy wtrysków mapy benzynowej. Może też być to wina sondy lambda. Aby stwierdzić czy winna jest instalacja LPG pojeździj jakies 100km lub więcej tylko na benzynie. Jeżeli problem ustąpi to na 100% masz źle wyrególowany gaz.
Opublikowano
gaz mam 2 generacji... sonda lambda byla wymieniana na nowke rok temu... nie przynioslo to zadnego efektu... ja zmierzyc cisnienie pompy paliwa? chyba tylko w ten sposob ze w okreslonym czasie musi napompowac konkretna ilosc paliwa... pomozcie bo szkoda mi akumulatora i rozrusznika..
Opublikowano
Posłuchaj mojej rady. Miałem identyczne objawy w dwuch beemkach. Pojeździj trochę tylko na benzynie. To pomoże zidentyfikować czy problem leży po stronie LPG czy PB.