Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, silnik M40B18:

Pytanie odnośnie czujnika temperatury z którego komputer pobiera dane:

1.Gdzie on jest??Czy to ten pod kolektorem dolotowym??

2.Jak powinien pracować silnik po jego odłączeniu??Objawy itp.

Orientuje się ktoś?? Dzięki za odpowiedzi.

Szukałem na forum ale sie nie doszukałem :(

"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano
Tak, czujnik temperatury to właśnie ten pod kolektorem, wkręcony w blok silnik. A jak, zachowuje się silnik po jego odłączeniu?? tego nie wiem. Powiedz co się dzieje, może ktoś Ci pomoże.
Opublikowano
Dzięki kolego. A zachowuje się tak że obroty opadają do 500 a po rozgrzaniu lekkim wracają na 750.
Opublikowano

Myślę, że powinieneś najpierw sprawdzić sonde lambda, bo z tym czujnikiem to po pierwsze, dużo roboty, odkręcić kolektor itp., a po drugie, to nawet jak wykręcisz czujnik to będziesz musiał go podgrzać żeby omomierz podał Ci jakieś wartości, no i tu mały problem, jakie to mają być wartości??

Spróbuj odłączyć sonde (złączka jest poniżej akumulatora), komputer przyjmie wartości średnie i zobaczy czy coś się zmienia, jeśli zmieni się na lepsze to znaczy, że sonda jest uszkodzona i podaje błędne informacje.

Pzdr

Opublikowano

Kolego sonda jest dobra,sprawdzałem sobie testerem bo posiadam takowy :)

A pytam o zachowania silnika podczas odłączenia czujnika aby go nie wykręcać niepotrzebnie i podmieniać :/ bo drugi też mam jak coś,ale roboty dużo,znaczy zwinne rączki :)

A jeszcze sprawa taka że podczas rozgrzania na gazie podskakują obroty w górę do ponad 1000 :( może to być przez krokówkę?? gaz 1gen.