Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam!mam pytanko odnosnie felg.czy 18 calowe felgi na profilu 40 nadaja sie na polskie drogi,czy raczej zajade zawieszenie ?
Opublikowano
witam!mam pytanko odnosnie felg.czy 18 calowe felgi na profilu 40 nadaja sie na polskie drogi,czy raczej zajade zawieszenie ?

Może lepiej sprecyzuj pytanie - bo jest dość ogólnikowe i odpowiedzi będzie niezliczenie wiele.

Opona 175/40 będzie miała wysokośc 70mm

opona 205/40 będzie miała wysokość 82mm

opona 225/40 - wysokość 90mm

opona 245/40 - wysokość 98mm

opona 275/40 - wysokość 110mm

a opona 135/40 - wysokość 54mm

itd....

Po pierwsze zadaj sobie pytanie czy koła będą pasowały ci do E36, po drugie sprawdź jakie musisz mieć zamienniki profili fabrycznych opon ( żeby ci sie zmieściły w nadkola, żeby nie obcierały przy skręcie, żeby nie oszukiwał ci licznik itd...).

Po drugie - sprawdź czy felga wchodzi na piastę ( średnica otworu centrującego ).

Po trzecie jak chcesz jednoznacznej odpowiedzi na zadane pytanie - podaj szerokość felgi oraz pełen wymiar opony.

Pzdr

Opublikowano
jest to 225/40.kola mam juz zalozone od roku,tylko ze mieszkalem za granica i tarez wrocilem do polski.sa od nowej M i wygladaja na niej super
Opublikowano
Napewno dużo bardziej dobijają zawieszenie niż 15 calowe o profilu 60 no i komfort jazdy się zmniejsza ale po tygodniu jazdy przyzwyczaisz się i nie bedzie ci to przeszkadzało, ja zdejmując moje 18'' też o profilu 40 na zime nie czułem zbytnio różnicy komfortu w jeżdzie dopiero zdejmując zimówki i zakładając alu przez pierwsze pare dni zdaje ci się że nie da tak jeździc bo tak bije ale później się przyzwyczajasz i wogle to nie przeszkadza ale i tak zawieszenie szybciej się zużywa ale nie żebyś musiał co roku wkładac w nie tysiac zl
Opublikowano
no wlasnie odczuwam troche ten "brak komfortu".ale skoro mowisz ze z zawieszeniem niema az takiego skandalu to super,to mi wystarczy.dzieki i pozdro