Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Nie wiem czy to normalne ponieważ autko mam od kilku dni,a mianowicie pod spodem auta na wysokości foteli przednich(tak przynajmiej mi się wydaje)słychać wycie( na zewnątrz auta -taki dźwięk jak pompa wspomagania się kończy)Jak auto jest zimne to dźwięk jest głośny,jak auto się rozgrzeje jest dużo ciszej.To wersja xi i wiem, że znajduje się tam skrzynka, która rozdziela napęd czy ona może wydawać takie dźwięki?Na forum nic nie znalazłem chyba ze względu,że mało kto posiada napęd x-drive.Przebieg auta 190 kkm.Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

A można jakoś odpiąć pompe wspomagania żeby ją wykluczyć?

Pozdrawiam

Opublikowano

Zacznij od sprawdzenia pompy paliwa i ewentualnej wymiany filtra paliwa, który ma wbudowany regulator ciśnienia.

Skrzynka rozdzielcza może "wyć" podczas jazdy (na postoju nigdy) jeśli pracuje bez oleju, podobnie jak skrzynia biegów.

W twoim aucie nie ma napędu X-drive, jest stały mechaniczny starszego typu. Żadnej elektroniki.

Opublikowano

Jakub możesz mi coś więcej napisać na temat mojego napędu?czyli jak to jest wszystkie koła ciągną non stop?a w tej skrzynce rozdzielczej jest jakieś sprzęgło?jak możesz bardziej przybliżyć temat.Co do wycia to jest tak,że na zimnym jest głośniej

Pozdrawiam

Opublikowano
Jakub moz˙esz mi cos´ wie˛cej napisac´ na temat mojego nape˛du?czyli jak to jest wszystkie ko?a cia˛gna˛ non stop?a w tej skrzynce rozdzielczej jest jakies´ sprze˛g?o?jak moz˙esz bardziej przybliz˙yc´ temat.Co do wycia to jest tak,z˙e na zimnym jest g?os´niej

Pozdrawiam

Nie wiem jak dokladnie dziala x drive ale wiem ze na postoju skrzynia nie bedzie wyla bo nie pracuje. Tzn jesli masz sprzeglo puszczone to czesc walkow samej skrzyni sie kreci ale to nie ma prawa tak wyc. Zobacz czy jest roznica jak wciskasz i puszczasz sprzeglo. Moze koczy sie lozysko. No chyba ze ze masz ASB to tym sposobem nic nie sprawdzisz. Ale tak jak ktorys z kolegow wyzej pisal zacznij od wylaczenia pompy od wspomagania i metoda eliminacji w koncu cos znajdziesz.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
NA 100 % nie ma rożnicy jak wciskam sprzęgło.Odłącze wspome zerkne na filtr paliwa i zobaczymy.A może jak ssanie chodzi to coś tam wydaje taki dźwięk.Mogę to nagrać :D
Opublikowano

Tak wszystkie kola ciągną non stop. Napęd jest przekazywany przez skrzynię rozdzielczą na kola przednie i tylne w stosunku 68% tyl i 32 Przód. W skrzyni rozdzielczej jest wielotarczowe sprzęglo, które spelnia zadanie mechanizmu różnicowego.

Napęd X-drive jest bardzo podobny w budowie z tym, że sprzęgło nie jest spiete na stale tylko regulowane silnikiem elektrycznym, który w zależności od warunków spina sprzęglo przekazując napęd na przód lub rozpina i w skrajnym przypadku daje 100% na tyl.

Opublikowano

nie daje mi to spokoju więc poszedłem do garażu żeby nagrać ten dźwięk.Słychać go od strony kierowcy dokładnie w okolicach koła.Dobrze słyszalny w końcówce nagrania.Dodatkowo jak wyłącze silnik to słychać jak zamyka się jakaś klapka

Opublikowano

Klapka otwiera się po zgaszeniu silnika i bardzo dobrze. Umieszczona jest w końcowym tlumiku.

Co do wycia to jest jakieś łożysko.

Czy masz EGR? (taka duża puszka po prawej stronie silnika z czarną pokrywką nad kolektorem wydechowym)