Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Mam problem w mojej E39 bzyczą wszystkie głośniki, nieważne czy radio gra głośno czy cicho bzyczą zawsze a najbardziej słychać oczywiście gdy radio jest przyciszone. Trochę to przeszkadza. Czy wiecie co to może być i jak temu zaradzić?

Z góry dzięki.

Opublikowano
Ja tak miałem w Renault. U mnie był to głośnik wysokotonowy. Na początku syczał, później padł na dobre. Może więc się kończy :?:
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bzycza, ale jak? Tak: bzbzbzbz, czy tak: bzzzzzzz, czy tak: buuuuuuuu? :)

Jezeli wszystkie razem identycznie - moze to byc problem z radiem/wzmacniaczem. Jezeli slychac wyraznie, ze charcza, to po prostu moze sie "zuzyly".

Kai
Opublikowano
Siema. Mam problem w mojej E39 bzyczą wszystkie głośniki, nieważne czy radio gra głośno czy cicho bzyczą zawsze a najbardziej słychać oczywiście gdy radio jest przyciszone. Trochę to przeszkadza. Czy wiecie co to może być i jak temu zaradzić?

Z góry dzięki.

Opisz dokladniej ten dzwiek - czy jest zalezny od pracy zaplonu ?

Jakie masz audio - tzn jakie radio, cos bylo grzebane, dokladane?

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
Radio ma w 100% orginalną instalacje i nic nie było grzebane. Głośniki BZYYYYCZĄ (wyraźnie i równomiernie) :) wszystkie naraz z równą siłą niezależnie od tego czy radio gra głośno czy cicho, jak jest głośniej to muzyka zagłusza bzyczenie, czasem wystarczy wyłączyć i odrazu włączyć radio i wtedy na chwilę przechodzi, ale zaraz zaczyna się od nowa. Radio to "BMW Autoradio Professional RDS" to ze zmieniareczka. A i na wyłączonym zapłonie na 80% tez bzyczy ale nie jestem pewien.
Opublikowano
Radio ma w 100% orginalną instalacje i nic nie było grzebane. Głośniki BZYYYYCZĄ (wyraźnie i równomiernie) :) wszystkie naraz z równą siłą niezależnie od tego czy radio gra głośno czy cicho, jak jest głośniej to muzyka zagłusza bzyczenie, czasem wystarczy wyłączyć i odrazu włączyć radio i wtedy na chwilę przechodzi, ale zaraz zaczyna się od nowa. Radio to "BMW Autoradio Professional RDS" to ze zmieniareczka. A i na wyłączonym zapłonie na 80% tez bzyczy ale nie jestem pewien.

wg. mnie jest to zwrcie w w przewodach głośnikowych.

Jak wyjmiesz radio sprawdź kostkę, może tam coś przebija... :idea:

Opublikowano

A masz DSP czy nie - bo z Professionalem czesto wystepuje.

Jesli masz DSP to uwalony jest wzmacniacz (przetwornik D/A) i

wszystkie rady typu "zwarcie na przewodach sygnalowych" mozna

miedzy bajki - sygnal do wzmacniacza dostarczany jest cyfrowo.

A zwarcie na pojedynczym czy nawet dwoch wyjsciach mocy do

glosnikow powoduja kompletnie inne efekty.

Z drugiej strny jesli to DSP to nie cala nadzieja stracona - system

z DSP daje sie dosyc latwo "oglupic" i przechodzi wtedy w analogowy

tryb pracy. napisz co tam masz

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

Opublikowano
Z teago co mi wiadomo to nie mam DSP mam ten zestawik z 10 głosnikami i raczej nie mam DSP, ale wnioskuje to tylko po tym że na przycisku AUDIO jest same AUDIO bez DSP :D
Opublikowano
Z teago co mi wiadomo to nie mam DSP mam ten zestawik z 10 głosnikami i raczej nie mam DSP, ale wnioskuje to tylko po tym że na przycisku AUDIO jest same AUDIO bez DSP :D

To byc moze cos z samym wzmacniaczem - jest w bagazniku

po lewej stronie, skrzynka z radiatorem i grubymi przewodami na zlaczu.

W poprzednim aucie wystepowal podobny efekt - wzmacniacz byl w tym

samym miejscu a uszkodzona uszczelka tylnej klapy powodowala

przeciekanie do wnetrza wody i niespotykane efekty dzwiekowe.

Moze cos w tym rodzaju ?