Skocz do zawartości

POMOCY !! czy ktos sie zna automat 5hp30, czujnik ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. dokladnie chodzi o czujnik predkosci obrotowej, ktory jest w srodku w skrzyni. czy jest mozliwe, ze ulegl on uszkodzeniu podczas awarii silnika lub podczas holowania i czy jesli bylby on uszkodzony, to czy na komputerze wystwielaloby mi getriebeprogramme ?? i gdzie mozna kupic taki czujnik i ile kosztuje. JESLI KTOS WIE COS NA TEMAT TO PROSZE O POMOC. POZDRAWIAM
Opublikowano
Podepnij auto pod komputer, on prawde ci powie.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano

Mialem problem z "czujnikiem obrotow na wejsciu do skrzyni" w E36 320iA (nie wiem jaka skrzynia, ale tez ZF 5biegow)

U mnie zaczynal wariowac jak dostal temperatury (czytaj wskazowka predkosciomierza chodzila po strefie pwyzej 150km/h) i wywalalo "Getriebieprog..." a raczej zapalala sie lampka i tryb awaryjny.

Objaw mozna bylo "zgasic" ale tez dziwna metoda - otoz nie wystarczylo aby samochod przestygl i zostal od nowa odpalony - musialem po ostygnieciu kawalek sie przejechac, zgasic i dopiero po ponownym odpaleniu lampki nie bylo.

Naprawa z olejem, uszczelka pod mise i filtrem wyniosla mnie chyba 700zl

---------------------------------------------

Stereo install build progress - 40% (jest plan, kable leza, wzmaki wisza, sub juz gra, radio siedzi, slupki maja ksztalt, tweetery graja...)

Opublikowano
  • Autor
bo w zasadzie u mnie to wygladalo tak, ze ja jechalem i nagle podczas wyprzedzania awarii ulegl silnik - dziura w bloku i kopyto wystawione. pozniej auto bylo holowane troche. wolno i mniej niz 5km. silnik zostal wstawiony inny, wlaczamy auto silnik chodzi OK, a nie chodzi skrzynia biegow. tzn obojetnie jaki bieg wlaczam to i tak auto w ogole nie reaguje :( w skrzyni zostal wymieniony olej (stary byl caly czarny) oraz wyczyszczony filtr oleju. na kompie wyswietla sie getribeprogramme, a po podpieciu auta do komputera wlasnie ten blad ze uszkodzony jest czujnik predkosci obrotowej w skrzyni. CZY MIAL KTOS TAKI PROBLEM ??? PROSZE O POMOC. POZDRAWIAM
Opublikowano
  • Autor
witam. jednak okazalo sie,ze nie jesr to czujnik predkosci obrotowej uszkodzony lecz pompa olej w skrzyni. takze wiec pytanie, CZY POSIADA KTOS NA SPRZEDAZ POMPE OLEJU DO SKRZYNI 5HP30 Z CZARNA PLAKIETKA ?? ALBO CZY KTOS WIE KTO MOGLBY MIEC TAKA CZESC ?? POZDRAWIAM
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Co to znaczy,ze filtr oleju został wyczyszczony?????????Nie latwiej kupic nowy?Pompe oddaj do regeneracji.