Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakiś czas temu wpadłem w poślizg no i bum, przód rozbity.

Samochód wyklepany i pomalowany. Problem zaczyna się w momencie gdy chce przywrócić do życia system poduszek.

A mianowicie wystrzeliła poduszka kierowcy, zakupiłem już nową no i trzeba to wszystko poskładać do kupy.

pytanie nr 1: Czy wystrzelił napinacz pasów w momencie gdy pasy nie były zapięte (btw: nie polecam, zapinajcie pasy!!!)

2: Czy wystrzeliła klema jeżeli nic się nie stało z prądem. Nie odcieło, odpala bez problemu.

3: Co z sensorem poduszek, trzeba go resetować, czy nowy, czy wystarczy samo skasowanie błędu komputera diagnostycznego?

Gadałem już chyba z trzema "fachowcami" i każdy mówi swoje.

Proszę o poradę jak sobie z tym poradzić, jak to poskładać, żebym nie podłączył sobie nowej poduszki a ona barabuch :)

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano
Nie szlag trafił a sterownik wgrał "crash"a... trzeba to zanieść do ambitnego elektronika co wgra czystą pamięć, albo... poszukać na allegro... najlepiej kierować się liczbą poduszek oraz napinaczy pasów w aucie oraz numerami na sterowniku

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano
Nie szlag trafił a sterownik wgrał "crash"a... trzeba to zanieść do ambitnego elektronika co wgra czystą pamięć, albo... poszukać na allegro... najlepiej kierować się liczbą poduszek oraz napinaczy pasów w aucie oraz numerami na sterowniku

Raczej nie ma co kombinować z innym sensorem, na pewno będą problemy przy instalacji. Najprościej zajechać do dobrego elektronika który "wyczyści" pamięć sensora i wgra nowe oprogramowanie. To jakieś 2-4 h pracy i koszt ok.150-200 zł.

Odpowiadając na pozostałe pytania:

- jeśli auto odpala, to znaczy, że kabel pirotechniczny nie został

rozłączony,

-napinacz łatwo sprawdzisz demontując fotel-wystrzelony napinacz jest

krótszy od sprawnego, wystaje z niego stalowy drut

Pozdrawiam.Nitaka