Skocz do zawartości

[ e36] problem z otwarciem szyby kierowcy . pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów ! :)

szukałem tematu do mojego problemu ale nie znalazlem , badz zle szukalem .... wybaczcie .... :(

mój problem polega na tym iz:

chcialbym otworzyc szybe kierowcy ale to jest niewykonalne , gdyz po otwarciu schodzi w dol , to jest ok ale jak chce zamknac to szyba sie zapada tzn lewy gorny naroznik szyby leci w strone lusterka .

i zeby ja potem zamknac trzeba znowu w dol i przy pomocy 2 osoby trzymac szybe i powoli zamykac :|

szyny patrzylem sa wmiare proste , prowadnice nasmarowane , ślizgi - pekaly , wiec wujek zrobil mi aluminiowe i nie pekaja . ale za to szyba jakims cudem znowu wyskakuje i zapada . :cry:

w mechanizmie specjalnie ograniczylem aby szyba nie schodzila do konca , ale to nic nie dalo .

bylem w 2 serwisach od szyb , zrobili to co ja wczesniej + kazali wymienic podnosnik , to wymienilem i nic to nie dalo . :roll:

juz nie mam pomyslow jak to naprawic . chyba ze ostatecznym rozwiazaniem bedzie kupno innych drzwi , ale kto wie czy tam nie bedzie tego samego problemu.

prosze o pomoc. :cool2:

pozdrawiam.

Opublikowano
też mam ten sam problem narazie jej nie używam poprostu
Opublikowano
kolego jeśli dobrze wyregulujesz to i będzie dobrze :!: sprawdź czy prowadnice nie są powyginane czy uszczelki się nie pozsuwały.jeśli zdejmiesz boczek i przy opuszczaniu będziesz obserwował to zobaczysz w którym miejscu trzeba przesunąć prowadnice;;być może ci pomoże ten schemat http://bmwfans.info/original/E36/tou/318tds-M41/ECE/L/M/1998/11/mg-51/ill-51_2055/ a zwróć uwagę na element (12,13) a regulacja jest na elemencie przykręconym śrubą nr 3
Opublikowano
miałem taki problem w compact'cie - rozwiązaniem okazało sie wyregulowanie tylnej prowadnicy, jest ona przykręcana i można ją delikatnie wyregulować. Jak zdejmiesz boczek to sprawdź czy przypadkiem szyba nie ma możliwości przesuwania się delikatnie przód tył.
Opublikowano

Ramiona nie mogą być w miarę proste tylko mają być proste-wystarczy że wygniesz jedno trochę w jedną już drugą stronę i już wyskakuje ze ślizgu i szyba spada na dół. Szyba dobrze siedzi w uszczelkach? Próbowałeś regulować siłę docisku szyby do krawędzi tą śrubą na klucz z tego co pamiętam 10mm? I nie wiem czy te ślizgi mogą metalowe tam akurat być.

Kółeczko to co chodzi w tej szynie którą się właśnie przykręca kluczem 10 jest całe? Mi się ono rozsypało i je dorobiłem na tokarce, ale ślizgi zamówiłem oryginalne.

W sumie to już niejeden temat o tych szybach był także szukaj i czytaj.

Opublikowano
  • Autor

szyba wyskakuje z szyny ktorej nie ma na schemacie , jest ona przytwierdzona na stale - pod lusterkem i biegnie w dol

szyba wyskakuje w gornej czesci jak jest zamknieta z uczczelki ktora jest wpuszczona w szyne

czy to moze byc wina tej uszczelki ? ta z szyny jest dalsza czescia uszczelki szyby gornej ramki drzwi.

Opublikowano
Mam dokładnie ten sam problem.. Dzisiaj się z tym bawiłem i to wina chyba tej uszczelki.. Szyba z niej wychodzi. Pytanie gdzie ją dostane i jeśli ją wymienię to problem zniknie.. ?
Opublikowano
  • Autor

uszczelka w ASO kosztuje ok 130zl szt na 1 okno

a czy wymiana jej pomoże nie wiem ,

odpowiedz chcial bym uzyskac od Forumowiczow ktorzy uporali sie z tym problemem

Opublikowano
czy ktos jest w stanie mi pomóc ?

Próbuj jeszcze te dwa ramiona lekko wyginać w dwie strony, te co wchodzą w ślizgi. Mówię że mi wyskakiwała szyba i też mnie trafiało już, ale zacząłem to lekko wyginać w jedną, w drugą i jakoś się udało że już kilka miesięcy chodzi. 130 za taką uszczelkę to daj pan spokój...

Opublikowano
  • Autor
nic nie da doginanie w 2 strony , tutaj szkopul siedzi gdzies indziej , ze szyba po zrobieniu dziala 2-3 dni , i przestaje .