Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pytanie jak w temacie

katalogi podają, że w zbiorniku mieści się 70 litrów

ale ostatnio podjechałem na stacje shella tuż po tym jak zapaliła się rezerwa i do zbiornika weszło 65 litrów

według wskazówki w zbiorniku powinno być około 10 litrów paliwa, weszło 65

- czy do zbiornika normalnie wchodzi więcej niż 70 litrów?

- czy rezerwa w e39 to 5 litrów?

- czy wskazówka ilości paliwa nie jest zbyt dobrze wyskalowana?

- czy może w końcu dystrybutor źle wskazuje na tej stacji?

Opublikowano

- czy do zbiornika normalnie wchodzi więcej niż 70 litrów?

- czy rezerwa w e39 to 5 litrów?

- czy wskazówka ilości paliwa nie jest zbyt dobrze wyskalowana?

- czy może w końcu dystrybutor źle wskazuje na tej stacji?

- nigdy mi sie nie udalo wlac w sumie wiecej niz 70

- rezerwa w R6 to 8 litrów

- wskazowka nie ma tu nic do rzeczy :) kontrolka rezerwy zapala sie kiedy komputer odczyta że jest 8 litrów w baku

- jesli to stacja u pana Zdzisia, to bardzo możliwe. Jesli Shell, Statoil czy BP, to juz mniej prawdopodobne - ale jednak niewykluczone

Opublikowano
w swojej E39 sedan 2002 rok zaobserwowałem że jak zatankuje dosłownie pod korek to mieści się 73 L paliwa
Opublikowano
w swojej E39 sedan 2002 rok zaobserwowałem że jak zatankuje dosłownie pod korek to mieści się 73 L paliwa

a wez butelke litrową (najlepiej zaznacz sobie kreseczką ile to jest równy litr w niej), zatankuj na tej stacji co zwykle do tej butelki jeden litr wg dystrybutora i zobacz czy cie nie oszukują :mrgreen:

Opublikowano

a wez butelke litrową (najlepiej zaznacz sobie kreseczką ile to jest równy litr w niej), zatankuj na tej stacji co zwykle do tej butelki jeden litr wg dystrybutora i zobacz czy cie nie oszukują :mrgreen:

ten sposób na pewno nie przejdzie bo na każdym dystrybutorze jest napis, że minimalna mierzona ilość paliwa to 2 litry.

najlepiej było by sprawdzić na jakiejś 20 litrowej bańce, ale jak ja dokładnie skalibrować?

Opublikowano
Wszystko się da.... lejesz do butelki litr, a do baku powiedzmy, że 5 litrów. W kasie płacisz za 6 litrów i masz dowód na to czy oszukują czy nie :twisted2:
Opublikowano
jeszcze inna sprawa to taka, że na mrozie paliwo zmniejsza swoją objętosc i wiecej go wchodzi do baku - ale watpie zeby na 70 litrowym baku dalo sie dzieki temu dolozyc aż 3 litry. Raczej pewnie pol litra :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej

Ja mam 530d turing i mam to przetestowane już na niejednej stacji,że

jak zapali mi się tylko rezerwa to jadę odrazu zatankowac.

Tankuję zawsze do pełna i wchodzi mi prawie zawsze 65-67L

więc u mnie również wchodzi ok 73,a nawet 75L więc jest to możliwe...

Miałem niedawno taka sytuację,że wracając z niemiec nie chiałem tankowac bo miałem blisko do granicy...no i jadąc tak miałem

lekką zwiechę bo myslałem już,że nie dojadę :8)

Dosłownie z 3km przed granicą komp pokazywał mi że mogę przejechac 0km jechałem bardzo ciężko przestraszony :twisted: ale w PL już się

wyluzowałem :mrgreen:

Od granicy było chyba jeszcze 1.5km na orlen i mimo wszystkiego dojechałem :mrgreen:

Szkoda tylko,że nie zatankowałem do pełna bo wtedy bym zobaczył

naprawdę ile ma zbiornik moja beta,ale sprawdzę to jeszcze :wink:

W związu z tym jak jest ze wskazaniem takiego kompa czy on ma

specjalnie zaniżony limit?

KUPIĘ przednie krótkie nadkole do E39 Mpakiet.Dziękuje za każde info
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W związu z tym jak jest ze wskazaniem takiego kompa czy on ma specjalnie zaniżony limit?

niekoniecznie zanizony, moze po prostu jakichs resztek paliwa na dnie baku nie jest w stanie wykryc, a zawsze sie jeszcze kawalek przejedzie na nich