Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy kupowalibyście taki olej do automatu:

http://www.moto.allegro.pl/item528923751_dexron_dxii_statoil_atf_najnizsza_cena_za_10l.html

Czy lepiej wymienić samemu czy może lepiej jechać do warsztatu?

Z jednej strony słyszałem że olej trzeba wylać na ciepłej skrzyni a z drugiej że wlewać nowy raczej na zimnej gdyż słyszałem o przypadkach że coś się uszkodziło przez szok temperaturowy. A jakoś wątpię że w warsztatach będą czekać 2h...

Jak wygląda filtr od skrzyni 4HP22 i czy łatwo się go demontuje?

Ile powinna kosztować taka usługa dla tego typu skrzyni?

Pozdrawiam

Opublikowano

Czesc

Wymiane oleju robisz na zimnej skrzyni - olej masz na tyle rzadki, że nie musisz go podgrzać by dobrze spłynął (cieplejszy jest rzadszy).

Zimna skrzynia, wylewasz olej, zmieniasz filtr, myjesz miske, zakładasz z nową uszczelka i zalewasz olejem - tak w skrócie.

Mogę Ci zaproponowac fajny serwis od skrzyń automatycznych w Krakowie - ja tu zmieniałem olej w skrzyni 5hp18 i jestem zadowolony - robią sprawnie i w bardzo przyzwoitych pieniądzach, nie trzeba sie o nic martwić - wszystko mają u siebie (olej, filtry, uszczelki).

Jeśli masz do nich niepewność, to zapytaj banola - to sa jego bliscy koledzy.

Opublikowano
Czesc

Wymiane oleju robisz na zimnej skrzyni - olej masz na tyle rzadki, że nie musisz go podgrzać by dobrze spłynął (cieplejszy jest rzadszy).

Zimna skrzynia, wylewasz olej, zmieniasz filtr, myjesz miske, zakładasz z nową uszczelka i zalewasz olejem - tak w skrócie.

Mogę Ci zaproponowac fajny serwis od skrzyń automatycznych w Krakowie - ja tu zmieniałem olej w skrzyni 5hp18 i jestem zadowolony - robią sprawnie i w bardzo przyzwoitych pieniądzach, nie trzeba sie o nic martwić - wszystko mają u siebie (olej, filtry, uszczelki).

Jeśli masz do nich niepewność, to zapytaj banola - to sa jego bliscy koledzy.

Chodzi Ci o ten z Bronowickiej 36? Dzwoniłem do nich... chyba pojade do nich w przyszłym tygodniu. Tylko teraz mam mały mętlik w głowie bo oni mówią że lepiej lać Dexron III... a co jeśli aj mam II w skrzyni?

Nie chce mieć pół na pół bo tak chyba nie bardzo może być?

Z drugiej jednak strony gdy kupiłem to auto stan oleju w automacie był niski i dolałem w serwisie właśnie III.... około 1 litra czyli bardzo dużo.

Boje się jednak że wymiana na nowy spowoduje wypłukanie czegoś i auto nie pojedzie lub będzie poślizg skrzyni :(

Z "trzeciej" jednak strony obecny olej jest raczej ładny, różowy. To chyba dobrze?

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie znam serwisu z Bronowickiej, więc nie wiem.

Chodziło mi o Prądnicką - koło szpitala Narutowicza (ale na drugim brzegu rzeczki).

Chłopaki wiedzą dobrze co robią i są warci odwiedzin.

Nie będę się tu rozpisywać zbytnio - info na PW