Skocz do zawartości

Nie dziala dmuchawa powietrza prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam problem mianowicie , nie dziala mi dmuchawa powietrza . na panelu sterowania wszystko wyglada oki.skala nadmuchu itp.Podobno moga byc dwie rzeczy walniete 1. tzw jez lub 2 silnik.Dzisiaj rozebralem oslony tego wiatraka i jezeli chce go obrocic to stawia bardzo duzy opor tak jakby lozyska padly ale mysle ze probowal by startowac co nie?a on nic ani drgnie nawet jak mu pomagam.chce poprostu wiedziec czy normalnie silniczek powinien chodzic lekko czy stawiac opor?nie wiem co kupic czy jeza czy wiatrak . dziekuje z gory za kazda podpowiedz
Opublikowano
Najpierw sprawdź miernikiem czy na silnik jest podawane napięcie. Jeśli nie to możliwe, że padł bezpiecznik w skutek dużego oporu wirnika na łożyskach, no i wtedy masz silnik do wymiany. Z tego co wiem to wirnik powinien chodzić lekko.
Opublikowano
czesc sprawdzalem miernikiem prad ale sa dwa przewody brazowy- i czerwony + pomiedzy tymi dwoma chyba nie ma wogole pradu (nie pamietam juz musze jutro zobaczyc ) ale naczerwonym i masie z karoserii jest ok 12 voltczyli normalnie prawda?myslisz ze to zatarte tuleje ?
Opublikowano

no dzis troche mam lepszy humorek bo wiatrak sie odezwal po dlugim smaro

waniu wd40 ale mysle ze bedzie jakis olej lepszy od tego wd co?

mysle ze jutro rano wystartuje normalnie bo jak nie to w sobote poswiece caly dzien aby go nasmarowac tak ze rdza bedzie go z 10 kilometrow omijac :D zobaczymy najwazniejsze ze silnik nie spalony. dziekuje za porade