Skocz do zawartości

prolem z katalizatorem? doradzcie !!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
panowie mam bunie 320 disel 136 k 2000 rok......od pewnego czasu czuje spaliny w samochodzie......bylem u znajomego mechanika to powiedzial ze to pewnie klatalizator jest pekniety.....i

powiedzcie ktory z nich pasuje da mojej bemy?? z gory dzieki

Powiedzial ze pewnie katalizator. Ja bym poszedl do kogos na kanal i przygazowal zeby sprawdzic czy to czasem nie jest łacznik ruchomy na wydechu. (czesto pada z tego co czytałem) Czesc raczej nie wymienialna oddzielnie. Mozna cos kombinować i wspawać jakiegoś uniwersala.

Opublikowano
Ja takze obstawiam łącznik elastyczny na 95%. Przerabialem to juz wiec sprawdz zanim kupisz katalizator. Sama zlączka koszt 50zl. Dł chyba 12 cm srednica 58 mm ale sprawdz dokladnie. Wyciąć stary wspawac nowy ale znajdz dobrego spawacza zeby to dokladnie zrobil idealnie jak bylo i po klopocie :cool2:
Opublikowano
to myslicie ze te spaliny ktore czuc w srodk samochodu wychodza z tego lacznika ?? nie macie jakies fotki na ktorej widac ten lacznik?? i jak to wymienic?
Opublikowano
to myslicie ze te spaliny ktore czuc w srodk samochodu wychodza z tego lacznika ?? nie macie jakies fotki na ktorej widac ten lacznik?? i jak to wymienic?

Spaliny bezie widac jak ktos da gazu ostro. Co do wymiany to bym kupil uniwersalny za 50 zł i jelsi posiadasz migo-mat to zrobisz to sam. Wycinasz stary, montujesz z łacznikiem, lekko zaspawujesz i zdejmujesz do dalszego spawania aby było szczelnie i z obu stron. Odkrecania jest troche bo to BMW i ciezko z dostępem. Co do naprawy to wyjdzie tanio i w sumie ok. Choc slyszalem ze nalezalo by wspawac dalej drugi taki łacznik zeby lepiej drgania niwelowac ale moim zdaniej wtedy sie straci na stabilności i rura ta czescią płaską bedzie dotykac obudowy. Spawanie tłumików raczej na długo nie daje rady wiec pewanie za jakiś czas trzeba bedzie znowu wspawać coś.

Opublikowano
rozumiem że niechcesz cię bawić w spawanie ale podejzewam ze chcąc niechcąc i tak bedziesz zmuszony to wyciac i wspawac nowe bo niema inej opcji kupiony lącznik bedzie juz bez tej obudowy jezeli chcesz kupic ori to niepomoge Ja jezeli chodzi o tą akurat czesc nawet nie probowalem szukac orginalnej bo to bez bezsens