Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jakiś czas temu trochę mi zwariowała elektronika e E46 (323i, 2000rok, manual) idąc za rada klubowiczów podłączyłem auto pod komputer i wyskoczył mi szereg błędów tj. blokada mechaniczna silnika krokowego, błędy każdej z 4 sond lambda, przepływomierz, przepustnica gazu, oraz krzywa chłodzenia silnika, okazało się ze przyczyną niemal wszystkich błędów był sam uszkodzony przepływomierz, po wymianie przepływomierza i ponownym podłączeniu komputera pozostał tylko jeden bład który cały czas jest: KRZYWA CHŁODZENIA SILNIKA!, CO TAKI BŁĄD OZNACZA?? Silnik pracuje poprawnie i spoalanie tez pozostało na niezmienionym poziomie.
Opublikowano
biorą to na logikę,to chyba wina termostatu,który otwiera się:za szybko,za wolno,za dużo,za mało,przy nieodpowiedniej temperaturze itp.To jest tylko hipoteza.
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
Hmm wydaj mi się ze z termostatem wszystko ok., silnik nagrzewa się do swojej temperatury pracy po jakies 5km spokojnej jazdy i taka temperaturę trzyma niezależnie od prędkości czy temperatury na zewnatrz.
Opublikowano

To możliwe że po tej awarii elektryki, coś stało się z komputerem i choć wszystko jest już sprawne to on uparcie pokazuje ten błąd choć go nie ma.

Jesli narazie nic się nie dzieje i nie ma takich oznak że cos mogłoby się dziac ,to proponuje jeździć i obserwowac a dla pewności skasować jeszcze raz błędy.

Opublikowano

Jak koledzy wyzej sugeruja, termostat moze juz nie domagac. I chociaz silnik nagrzewa sie szybko i trzyma temperature (na wskazniku) nie oznacza to ze wszystko pracuje jak nalezy. Wskaznik temperatury bedzie stal pionowo gdy temp. silnika jest 75-113 a zarowno ta dolna jak i gorna wartosc nie jest optymalna.

Mozesz sam posrednio sprawdzic termostat wlaczajac test 7.0 i obserwujac wskazania temperatury, i jesli nie bedzie to okolo 95 to najprawdopodobniej cos jest nie tak z termostatem (chociaz nie koniecznie). A w M52 ten termostat nie jest taki zwykly, ma on dodatkowy element sterowany elektrycznie przez DME.

Jakim komputerem byla robiona diagnoza? Jesli byl to DIS to mozna przeprowadzic dokladny test w function selection/.../.../map cooling i wtedy wyjdzie dokladniej co nie domaga.