Skocz do zawartości

Jak sprawdzic sonde lambda w TDSie???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czytalem sporo w archiwum i odnalazlem troche tematow o sondach. Jeden z userow napisal ze podpial pod nia (prawdopodobnie) woltomierz i w czasie jazdy sprawdzal reakcje (wychylenia wskazowki i jej powroty). Czy ktos moze mi dokladnie opisac krok po kroku jak to zrobic? Jestem zielony w tej kwestii :oops: Woltomierz mam. Chcialbym przetestowac moja sonde.

Zastanawiam sie, czy to normalne ze przez pierwsze 5 min zanim silnik zlapie temperature to ciagnie jak by mial 70 a nie 140PS. Poza tym nawet jak spokojnie jade to bierze w miescie 13l. Czytalem o spalaniu i wiekszosc userow twierdzi, ze powinien brac okolo 10l. Z tego wzgledu (czytajac posty o sondach i ich wplywie na spalanie) chcialbym sprawdzic moja. Wszystkie filtry mam nowe (paliwo, powietrze, olej) olej tez. Jezdze na paliwie z NESTE (uwazam, ze niezle) i spalanie calkiem spore. Zastanawia mnie tylko jeszcze to, ze nawet jezeli spala ponad norme to nie kopci :| Przy tym usunalem wszelkie nieszczelnosci (byly zapocone wezyki przy wtryskach ale tamtedy raczej nie uciekaly 3l na setke)

Czy ktos moze mi podpowiedzic odnosnie sondy, mocy i spalania? Gdzie mam szukac przyczyny i jak podpiac ta nieszczesna sonde?

Z gory dziekuje :D

BMW - Bedziesz Mial Wrazenia

Pozdrawiam

Reaven

• Członkowie klubu
Opublikowano

W tds-ach nie ma sondy lambda :shock: , jest ona w benzyniakach. Zresztą przepatrz sobie dobrze cały układ wydechowy i sam stwierdzisz że nic takiego tam nie ma.

A w czym problem :?:

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
:oops: :oops: :oops: to sie wychylilem... Mechanikiem nie jestem ale sadzilem, ze kazde autko z katalizatorem ma sonde :mad2: No niezle :mrgreen: Nie wiem, czy sie cieszyc czy nie. W czym problem? Juz pisze. Otoz na zimnym silniku mam malo mocy do dyspozycji. Auto jest normalnie mulowate. Nie wiem. Moze to normalne dla TDSa. Jak tylko wskazowka ruszy z niebieskiego pola (temperatura) to zaczyna byc OK. Poza tym bez wzgledu na to jak jezdze to bierze mi 13l/100 w miescie. Jak czytam, ze macie spalanie rzedu 9 - 11l to zastanwaiam sie o co tu chodzi :| Ja jak depne to mam 15-16l/100. O 10 moge zapomniec. Dla tego zastanawiam sie jak to jest i co jest tego przyczyna. Jak pisalem wszystkie filtry nowe, paliwo uwazam dobrej jakosci, automat OK, zawiecha tez. Buciki mam szerokie bo 225 ale podobno to nie ma az takiego znaczenia (a moze ma?). Nie wiem co robic :(

Pozdrawiam

Reaven

• Członkowie klubu
Opublikowano

Na zimnym to fakt tds nie jedzie i jest to norma.

Lepiej do momentu aż wskażnik nie stoi w pionie (czyli tak ok. 90 st.C) nie butować tego auta.

Spalanie - to zależy raczej od miasta - czytaj: ile czsu auto stoi a nie jedzie. Ostatnio we Wrocławiu trasa ZOO - Muchobór Mały (ok.15 km.) jechałem 1h 15min. I raczej jest to norma. Przy takich trasach to fakt 13 litrów może spalić.

Pozdro - Krzysiek.

P.S. Sprawdz spalanie na trasie jak wyjdzie w normie to znaczy ze jest ok.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
Na zimnym silniku staram sie obchodzic z nim delikatnie. Zanim turbinka nie nabierze temperatury to nie przyciskam. Drazniace jest tylko to, ze jak wychylam sie z podporzadkowanej to czasmi zastanawiam sie czy zdaze :mad2: Ale jak to norma to OK :D Co do trasy to rzeczywiscie jeszcze nie sprawdzalem. Kierowalem sie tylko opiniami pozostalych userow, ze w miescie powinno oscylowac w granicach 10-11l. Dzieki za uwagi :D

Pozdrawiam

Reaven