Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie o opony jak w tytule. Zastanawiam się po między Continental SportContact 2 a Michelin Pilot Sport?

Proszę opinie użytkowników w/w opon. Zależy mi głównie o hałas opon oraz o przyczepność na mokrej nawierzchni. Czytałe trochę opini i dużo było rozbieżnych. Z góry dziękuję za pomoc.

Może to pomoże w odpowiedzi :-)

http://www.opony.com.pl/testy/index_testy1.asp?i_rodzaj=&rodzaj_pojazdu=osobowe&producent=Continental&i_producent=&model=SportContact%202&ilosc=116&pora_roku=letnie

http://www.opony.com.pl/testy/index_testy1.asp?i_rodzaj=&rodzaj_pojazdu=osobowe&producent=Michelin&i_producent=&model=PILOT%20SPORT&ilosc=20&pora_roku=letnie

A może jakieś inne opony np. Bridgestone, Dunlop, Goodyear ?

BMW E60 530xd :)
Opublikowano

Ja mogę się wypowiedzieć o Michelin Pilot Sport 2 - bo mam takowe - tylko rozmiar 225/45/R17.

Ja mam taki bieżnik http://www.michelinman.com/images/pic/tires/full/pilot-sport-ps2.jpg

Opona ma mało bieżnika - tzn jest on niski i przez to może się wydawać, że szybko się ściera.

Na sychym - trzyma się drogi jak magnes stali.

Na mokrym - ze względu na specyfikę bieżnika jest gorzej. Natomiast nie jest tragicznie.

Co do głośności - to wg mnie jest średniogłośna - ja nie narzekam - PIRELLI P600 są o wiele głośniejsze.

śmieszą mnie opinie, że opona nie amortyzuje odpowiednio nierówności dorgi. Sorry - ale jak opona w postaci 225/45 lub 235/40 może dobrze amortyzować nierówności drogi - ten ktoś chyba nie bardzo wie, o czym pisze.

Zaletą tej opony jest właśnie to, że jest sztywna i na łuku drogi przy większych prędkościach nie dochodzi do odkształceń bocznych i przez to trakcja auta jest znacznie lepsza.

Opublikowano
A ja sie moge wypowiedziec o Continental SportContact 2 bo tez ja mam, chociaz tylko 2 sztuki na tylnich kołach. Bardzo dobre oponki, moje juz nowe nie sa ale mimo tego bardzo dobrze sie trzymają i na suchym i na mokrym, nawet podczas pierwszych przymrozkow na jesieni przed załozeniem zimowek nie było problemu. Nie piszcza, sa bardzo ciche i komfortowe jak na 18'.

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png

Opublikowano
Dzieki Panowie za odpowiedź, głównie chodzi mi o hałas i przyczepnośc na mokrym, i z wyczytanych opini chyba zakupie Continentale. Moze jeszcze jakieś opinie co do Michelin Pilot Sport ?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanko odnośnie zakładanie różnych opon na osie, czy ktoś z was moze ma takie doświadczenie, dokładnie chodzi że nie chciał bym opon bardzo starych (mimo że nowych) a mam możliwośc zakupienia w dobrej cenie Continental SportContact 3 na przednią oś a na tył Continental SportContact 2 czy taki zestaw będzie OK? I jaki maksymalnie powinien być wiek opony czy 6 letnia nowa opona będzie OK?

Dzięki raz jeszcze za odpowiedzi.

Opublikowano
I jaki maksymalnie powinien być wiek opony czy 6 letnia nowa opona będzie OK?

6 letnia opona nie może być nazwana jako NOWA - nawet jesli jest to LEŻAK.

Zależnie od producenta czas leżakowania opony i uznawania ją za nową waha się między 3 a 5 lat.

Guma się starzeje i traci właściwości.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

I zakupiłem oponki 4xBridgestone RE050A RunFlat. Jak będzie odpowiednia temperaturka i pogoda to założe i zdam relacje jak się jeździ i jakie odczucia.

Dzięki za opinie pozdrawiam.

Opublikowano

Ja ci powiem jak sie jezdzi. D R A M A T Y C Z N I E :duh: :mad2: :duh: :mad2:

Kupiłem moje felgi z E90 w takim właśnie zestawie i uwierz mi, zdjełem w 1 dzień. Co wiecej, nikt nawet nie chciał ich za darmo. No ok, wział je kolega do Hondy S2000 żeby zutylizować na zlocie.

E46 nie ma zwieszenia przystosowanego do RFT i tłucze jak opentane...

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
To mnie zaniepokoiłeś ale zobaczymy, przekonać się trzeba na własnej skórze. Może plomby z zębów nie powypadają :D
Opublikowano

błąd:)

runflat to zło:)

na standardowych oponach (nie runflat) 18tkach jest bardziej komfortowo i cicho niz na 17tkach runflat,a miałem własnie Bridgestony RE050A;

było:

e46 328 Ci

e46 320D

e90 330i

e92 330i