Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obecnie mam w 330i most o przełożeniu 2.93.

Wg danych fabrycznych powinien przyspieszać do 100 km/h w 6,5 sekundy.

O ile zmieni się przyspieszenie przy zastosowaniu mostu o większym przełożeniu?

Większą cześć przebiegów robię po drogach ekspresowych i autostradach, ale lubię od czasu do czasu pojechać wieczorem na miasto :)

Które przełożenie byłoby optymalne: 3.07, 3.15, 3.23, 3.38, 3.46, 3.64?

3.46, 3.64 wydaje się być za krótkie.

Czy 3.15 da odczuwalną poprawę przyspieszenia, czy może poszukać 3.38?

Przy 3.38 V-Max będzie niecałe 230 km/h.

Wszelkie sugestię i uwagi mile widziane.

Opublikowano
ciężko powiedzieć :doh: ja miałem 3.45 i założyłem 3.15 nie powiem bo lepiej mi się jezdzi i nie ma muła :twisted2: . myślę ze zbyt długie spowoduje że przy ruszaniu będziesz miał problemy ( za szybko będzie się rwała i na sprzęgle trzeba będzie ją trzymać dłużej ) ale ty masz długie przełożenie przecież :!: to co - chcesz je skrócić tak ? ( wolniejszy a lepsze przyspieszenie tak ?
Opublikowano

Obecnie mam jedno z "dłuższych" czyli 2.93, chciałbym skrócić aby osiągnąć lepsze przyspieszenia, na V-Max = 250 mi nie zależy, jak będzie 230 to jakoś to przeżyje w naszym kraju pełnym autostrad :)

3.38 wydaje się być odpowiednia, była montowana np w 330 ze steptronickiem.

330i ZHP 238PS/301Nm ma przełożenie 3.07, 6 biegową skrzynie, limiter przesunięty na 6800 i robi 100 km/h poniżej 6 sekund.

Czy odczułeś duże pogorszenie przyspieszenia po zmianie z 3.45 na 3.15?

Opublikowano
szczerze ci powiem że lepiej zapala się gumę na 1 i 2 niż kiedyś przedtem szybko traciła taki efekt odczuwalny ciągnięcia na wysokich obrotach a teraz zdecydowanie idzie do przodu . ja na twoim miejscu bym założył 3.07 i będzie ok ( przyspieszenie powinno być lepsze :twisted2: )
Opublikowano
szczerze ci powiem że lepiej zapala się gumę na 1 i 2 niż kiedyś (...)

Tylko kto normalny używa auta głownie do palenia gumy ? :duh: Jak czytam czasem Twoje posty, w których wypisujesz te herezje o paleniu gumy to aż ręce opadają, że 'tacy' ludzie mają w ogóle prawo jazdy :shock: Próbujesz się chyba popisać czymś co dla większości jest zwykłym wieśniactwem.

Opublikowano
''Tylko kto normalny używa auta głownie do palenia gumy ? Surprised Jak czytam czasem Twoje posty, w których wypisujesz te herezje o paleniu gumy to aż ręce opadają, że 'tacy' ludzie mają w ogóle prawo jazdy Shocked Próbujesz się chyba popisać czymś co dla większości jest zwykłym wieśniactwem.'' ShakeIt :arrow: mam gdzieś twoje brednie :mlotek: WIESNIACTWEM :lol: ... to do czego kto używa swego auta to jego indywidualna sprawa :hand: i hamuj piętami :!: temat ten w którym się wypowiadasz nie dotyczy twojej wypowiedzi i postów sobie nie nabijaj :lol: załóż nowy temat jak chcesz np. o ludziach palących gumę ... zobaczymy kto nazwie drift lub ostrą jazdę i palenie wieśniactwem :!: chyba tylko oszczędni skąpcy którym żal spalać benzynę dla przyjemności jaką jest PRZYSPIESZENIE :!: i DYM Z OPON . a ! koła które chcesz sprzedać są wieśniackie a opony to szok na max http://img134.imageshack.us/img134/7435/dsc00532tt9.jpg <- oto one :lol: