Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Chciałbym wymienic u siebie simering pomiedzy skrzynia a wałem napedowym bo z deka sączy mi się olej i w związku z tym chciałem zapytać czy ten simering jest do dostania w każdym sklepie z tego typu towarem czy jest to jakis specyfik BMW który można kupić tylko w aso.

Druga sprawa to co tam trzeba porozbierać zeby sie dostać do niego.Skrzynia to manual.

Edytowane przez Pawel735
Opublikowano

ja go zamowilem przez neta do m60

oryginalny bmw, bo mowili ze zamienniki padaja po 2 miesiacach

kosztowal zdaje sie cos kolo 160zl

nie pamietam adresu sklepu ale email do nich to [email protected]

kupilem tez u nich filtr kabinowy, maja czesci do bmw

moze ktos kojarzy ta firme z takim emailem? kupowalem 2 miesiace temu

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

pewnie gdybys kupil simering np kortekowski to wytrzyma - koszt kolo 50-70 zl. ze schematu skrzyni wynika ze nie powinno byc problemu z wymiana - jes tam pewnie jakies zabezpieczenia - jednak jesli chcesz zeby nie bylo juz wyciekow muszisz :

1 - wcisnac nowy simering idealnie osiowo ( prosto) - to podstawa

2 - przed wcisnieciem przypatrz sie czy wal w miejscu slizgania sie stareczo simeringu nie jest wytarty ( a penie jest) - jesli tak to postaraj sie wcisnac nowy simernig minimalnie dalej ( lub blizej ) - tak zeby tarl o powierzchnie nie wytarta

schemat skrzyni ( ogolny ) - http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=GB31&mospid=47344&hg=23&fg=15 - kliknj na zdjecie aby powikszyc

ja u mnie tez bede musial sie kiedys za wymiane simeringu zabrac :)

Opublikowano

Być może to zimering a być może wybierak biegów.

Sprawdz dobrze bo to czesto jest omylna dizagnoza - nad wałem dokładnie nad tym zimeringiem bądz tym sprzęgłem gumowo-metalowym (wszystko jedno) jest drązek wybierający biegi który własnie wchodzi w skrzynię - często to z niego kapie olej i rozpływa się na tym zimeringu przy wale - sprawdz czy z wybieraka nie wisi korpla oleju bądz czy nie jest mokry.

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

A jesli to byłby ten wybierak biegów to sa w nim jakies uszczelnienia ktore da sie wymienic ?

Druga sprawa to jaki olej powinienem zalać do manuala.Bo czytałem na forum że do automata jest olej klasy Dextron III a do ręcznej ?

Opublikowano

Tam też jest zimering.

Do manuala ten sam olej co do automata - chociaż u ciebie moze byc zalecany dextron III a może Dextron II - musisz sprawdzić ale myślę że to dużego znaczenia pomiędzy tymi olejami nie ma (tak myslę - sprawdz na stronie castrola jaki olej jest zalecany do twojej skrzyni , tam jest taka opcja)

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

:D :D PAWLE-nie ma się czego bać :!:

Dzisiaj mija tydzień jak robiłem prawie to samo-tzn. wymieniałem sprzęgło i uszczelniacz tylko wału silnika.

:lol: :lol: Zabawy z tym było po pachy,a po naprawie głowa bolała. :oops:

Z częściami problemów zero,tłumik na bok,wał-na bok,skrzynia .... w dół i po bólu.Nie zazdroszcze CI :D

ZYCIE JEST .... za KROTKIE!
Opublikowano

:oops: :oops: OCZYWIŚCIE :oops: :oops:

:duh: Pomyliły mi się zimeringi,a to wina cięzkiego dnia :mrgreen: :mrgreen:

ZYCIE JEST .... za KROTKIE!
Opublikowano
Nic nie szkodzi.A jeszcze jedno - zapewne było to już kilkukrotnie poruszane ale szczerze powiem nie mam już dziś ochoty na szukanie - jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni manualnej i jak spuścić stary olej ?
Opublikowano
A jesli to byłby ten wybierak biegów to sa w nim jakies uszczelnienia ktore da sie wymienic ?

Druga sprawa to jaki olej powinienem zalać do manuala.Bo czytałem na forum że do automata jest olej klasy Dextron III a do ręcznej ?

Ja zalałem DEXRONA III tak jest podane na stronie www.castrol.pl. Przy korku spustowym będziesz miał pomarańczową naklejkę i tam powinno pisać ATF OIL.

kiedyś

E32 730

E36 318