Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie !

Kilka dni temu zaplaila mi sie kwadratowa kontrolka w ksztalcie zegarka (wciaz dokladnie nie wiem co oznacza;) a jakies dwa, trzy dni po tym zaobserwowalem ciekawy, amoze niepokojacy dzwiek przy hamowaniu. Ciezko go jednoznacznie opisac, srednio glosny, rownomierny halas, trwajacy ja wiem, kolo sekundy...jakby w srodkowej czesci auta, ale pewnien nie jestem... Ale dzieje sie to tylko prz hamowaniu przy niskich predkosciach.

Hamulce jako takie dzialaj dobrze.

Macie jakies pojecie coz to moze byc ?

Pozdrawiam,

M.

Opublikowano

Z tą kontrolką, to z tego co piszesz wskazuje na kontolę trakcji

Możliwe że coś w jej systemie jest uszkodzone i hałasuje (trudno powiedzieć).

A abs ci działa - bo jak kontrola trakcji jest niesprawna to często abs się wyłącza

Opublikowano

Chyba niejasno sie wyrazilem - to nie ta kontrolka. Ta ktora mi swieci jest po lewej stronie od kontrolek inspekcji oleju... Wydaje mi sie ze ma cos wspolnego z plynem hamulcowym - ale tylko mi sie wydaje....

Kontolka trakcji dziala kiedy trzeba i jak nalezy :)

Opublikowano
Kwadratowa kontrolka w kształcie zegarka ( jesli sie nie myle to koloru pomarańczowego) oznacza inspekcje, czas zmiany płynu hamulcowego, tak miałem jakis czas temu, co prawda zadnych dziwekow nie było, jedynie przy wymianie płyn był juz brązowy, płyn wymieniłem, skasowałem inspekcję tegp płynu i tyle po kłopocie, koszt niewielki a trzeba to zrobić, lepiej wykonaj ta operacje i po kłopocie, pomyśl , ze Twój płyn nie posiada w ukladzie juz takich wlasciwości jak nowy. Sprawdź, tę przy oklazji stan przewodów hamulcowych, zwlaszcza z tyłu lubia parcieć, koszt ich zakupu też nieiwelki cos ok 20-30zł chyba plus płyn ( nie wiem jaka cena), ale przeciez nie o pieniądze tutaj chodzi tylko o Twoje i innych bezpieczeństwo. Jak będziesz wymianiał, to każ macherowi, zrobić tak, zby wymienił ci cały płyn w ukladzie a nie tylko ze zbiorniczka. Pozdrawiam
Opublikowano

Witam ponownie.

Bylem u mechanika, przejachal sie, mowil costam ze czasem sie zdarza takie cus, przejechal sie, kawalek zrobil jednoczesnie gazujaci hamujac (przeszlifowal tarcze:), potem wymienili mi plyn w calym ukladzie, skasowali kontrolke i poki co nic sie dziwnie nie zachowuje :)

Dzieki za pomysly :)

Pozdrawiam !