Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie działa mi tylna wycieraczka i spryskiwacz. Bezpieczniki są w porządku.

Jak dostać się do silniczka wycieraczki. Odkręciłem wszystkie śrubki i wciąż coś mi trzyma plastiki. Są tam jakieś zatrzaski?

Opublikowano

Witam.

Musisz sciagnac cala tapicerke klapy w srodku. Sa tam cztery zatrzaski na plaski srubokret oraz kilka srubek. Z gory sciagasz zaslepke plastikowa z zatrzaskow oraz odkrecasz wszystkie srubki. Sam silniczek jest na srubach imbusowych. Jak bedzie caly (zebatki i szczotki) to prawdopodobnie masz plytke sterujaca uszkodzona (czarne pudelko). U mnie jest ona zasniedziala, prawdopodobnie zwarcie z wilgoci. Niestety nie da sie kupic samego ukladu scalonego, trzeba caly mechanizm. Zobacz jednak wczesniej czy ramie nie chodzi za ciezko oraz czy prad dochodzi z wiazki. Moze byc cos z kablami. Co do spryskiwacza to sprawdz zlaczke w bagazniku po prawej stronie, w tapicerce nad akumulatorem. Moze celowo zostala wypieta spowodu tej plytki.

Pozdrawiam

Opublikowano
u mnie wlasnie ramie chodzi ciezko - co sugerujesz - powinienem to rozkrecic i przesmarowac czy jest jakas inna recepta na ciezko chodzace ramie
Opublikowano
u mnie wlasnie ramie chodzi ciezko - co sugerujesz - powinienem to rozkrecic i przesmarowac czy jest jakas inna recepta na ciezko chodzace ramie

Tak, jest na to recepta:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=74270&highlight=

Mozesz sprawdzic czy to ramie czy silniczek w nastepujacy sposob: Otworzyc tylna szybe i wcisnac srubokretem jezyk, ktory ja zamyka. Wtedy wlaczyc tylna wycieraczke i zobaczyc czy okragly mechanizm w ktory wchodzi ramie wycieraczki dziala prawidlowo. Powinien sie obracac do konca tzn z prawej na lewa strone oraz spowrotem.