Skocz do zawartości

Wymiana radia i MIDa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

w swoim autku mam fabryczne radyjko bmw na kasetę - scalone z komputerem. Chciałbym wymienić radyjko i przy okazji mida.

Nie chciałbym wstawiać brzydkiej ramki i psuć oryginalnego wyglądu. U kolegi w E38 widziałem następujące rozwiązanie :

radio mp3 - po prawej stronie od radia jest zamontowany jakiś gadżet na monety, a pod spodem szeroki MID.

Moje pytanie jest następujące:

Czy będę mógł podłączyć szerokiego MIDa do swojej instalacji i czy jeżeli chciałbym podłączyć inne niż fabryczne radio na CD (które niestety kosztuje ok 400zł a dźwięk z tego radia pozostawia wiele do życzenia) to jakie przejściówki muszę nabyć ??

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pod mida nic sięnie da podpiąć - oficjalnie wymiana radia fabrycznego na OEM-owe w e39 oznacza wywalenie i mida i radia, więc ani Alpine, ani Pioneer do e39 modułów na lcd po prostu nie robią. Bo nie ma zbytu.

Jedyne, co jest, to moduł do kierownicy (Alpine, Pioneer, chyba też Clarion i Sony.Nie wiem, jak z JVC).

Mając navi można podpiąć sobie vhub (Alpine) i obsługiwać sprzęt przez Alpinowy "iDrive" i monitor Navi.

To tyle, jeśli chodzi o produkty oficjalne.

Jeżeli chodzi o "patenty", to nie wiem, jak np u Pioneera, ale

ostatio komuś udało się złamać częściowo Alpinkowy protokół Ai-Net.

Jak coś się z tego konkretnego urodzi, to może będzie troszkę więcej opcji.

Można też dokupić "Intravee" - moduł, który umożliwia podłączyć do seryjnego radia BMW OEMowe dodatki Alpine, typu zmieniarka.

Odstrasza cena - przy obecnych zmianach kursów, niedługo będzie tysiak.

Opublikowano

OEM znaczy tyle co fabryczny (Original Equipment Manufacturer), gwoli scislosci :wink: Na radia niefabryczne mozna uzyc slowa aftermarketowy (o ile kogos nie raza takie makaronizmy w naszym pieknym ojczystym jezyku) :mrgreen:

Btw., mnie za modul Alpine pozwalajacy podlaczyc zmieniarke Alpine do navi w E39 krzykneli cos okolo 400 zl :worried:

Pzdr

Mex

I love smell of the gasoline in the morning. It smells like... victory.
Opublikowano
OEM znaczy tyle co fabryczny (Original Equipment Manufacturer), gwoli scislosci :wink:

A guzik prawda, chociaż ja tez źle tego sformułowania użyłem ;)

Chodziło mi oczywiście o montaż sprzętu niefabrycznego.

Nie wiem, co to był za moduł za 4 stówy, ale jeżeli umożliwiał sterowanie z poziomu MIDa i wyświetlanie informacji na MIDzie (tak, jak intravee), to taniocha.

"

OEM w praktyce oznacza produkt sprzedawany przez firmę nie będącą jego producentem.

"

http://pl.wikipedia.org/wiki/OEM

;)

Opublikowano

Na fabrycznych radiach montowanych w BMW jest nazwa BMW, a producentem jest np Alpine, czy Blaupunkt, wiec chyba jednak mam racje :wink:

Zreszta mniejsza o takie szczegoly, pojecia OEM uzywa sie powszechnie do oznaczenia czesci wystepujacych w seryjnym samochodzie, bez wzgledu na to kto je wyprodukowal (czy np firma BMW, czy jej dostawca, np Alpine) oraz bez wgledu na to, czy byly fabrycznie zamontowane, czy kupione w trakcie uzytkowania (ale mozna bylo je kupic w nowym aucie). Czesci aftermarketowe to takie, ktore nigdy nie byly fabrycznie dostepne :norty:

Odchodzimy od tematu. Tez nie wiem co to by mialo byc, bo jeszcze nie mialem czasu do nich podjechac, ale jak sie zorientuje, to napisze. A moze lepiej kupic Hub Pro od razu? Orientujesz sie, czy w nim jest juz procesor dzwieku, a jesli nie ma, to czy podlaczajac Huba moge pozniej przepuscic dzwiek przez dodatkowy procesor?

Pzdr

Mex

I love smell of the gasoline in the morning. It smells like... victory.
Opublikowano

Hub pro to nie jest procek, ale spokojnie można do niego procka podłączyć.

Jeśli się ma navi, to całkiem fajne rozwiązanie.