Skocz do zawartości

Co to za element , wycieka z niego płyn !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy może ktoś mi powiedzieć co to za część w silniku- 320D E46 z 1999r. (na zdjęciu), bo z tego wycieka mi płyn chłodniczy. Cieknie spod tego czarnego plastiku do którego dochodzi wąż od zbiorniczka wyrównawczego (w miejscu gdzie przylega ten plastik do silnika)

Leci mi praktycznie ciurkiem, a po zalaniu do pełna zbiorniczka wyrównawczego i przejechaniu 10 km jest już pusto. Oczywiście silnik się przegrzewa dlatego odstawiłem auto na parking.

Tutaj są zdjęcia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1eab15388de6ee61.html

Cieknie chyba z lewej strony od dołu:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/617c1f428a34f67d.html

Jeśli ktoś wie co to może być to na co musze się szykować?

Edytowane przez lisek-85

Opublikowano
wklej fotke to zobaczymy
Opublikowano

nie jestem pewien ale tam cos wyglada mi na termostat.

Co to za silnik ?

Wejdz na strone

www.realoem.com

Wpisz wszystkie dane do auta

a pozniej przejzyj caly silnik na rysunkach technicznych , tam znajdziesz z cala pewnoscia odpowiedz, bo bedzie widac dokladnie co to za czesc.

na zdjeciu nie widac tego za dokladnie.

Opublikowano

nie wiem czy taki masz silnik ?

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=11_2105&hg=11&fg=35

ale to tylko przyklad na tym zdjeciu co dales nie widac tego za dokladnie.

jednak mozliwe wg mnie ( moge sie mylic) , ze ktos kiedys wymienial termostat i moze go uszkodzil za mocno go dokrecajac albo zakladajac go nieszczelnie.

jesli go uszkodzil byc moze to termostat pekl i powoduje przecieki....

moge sie mylic.....

Opublikowano
To wygląda jak obudowa termostatu, albo kolektor wodny. Nie obejdzie się bez demontażu. Prawdopodobnie plastik pęknięty i stąd wyciek.
Opublikowano
Kolego jak piszesz posty to obok tematu który wpisujesz jest wybór modelu auta a nie piszemy w pasku tematu. Wypadałoby też podać bliższe dane auta mam na myśli dane silnika. Przeczytaj proszę wątek przyklejony na początek działu odnośnie pisania postów
Opublikowano
Napewno jest pekniety Ja mam taki sam silnik kiedys odlaczalem to na chwilke i lecialo ciurkiem skoro Tobie wciaz leci a jest podlaczone to musi byc pekniete
Opublikowano
  • Autor
Dzieki wielkie chłopaki! Ze schematu silnika (E46 320d) wynika ze to właśnie obudowa termostatu. W poniedziałek jade do mechanika to będzie już mu łatwiej gdy wiadomo już o co chodzi. A na tym mi zależało bo jestem właśnie w Szwecji. Tutejsi mechanicy mocno się cenią :( , a i tak niewiele się znają :?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Po wymianie obudowy termostatu płynu już nie ubywa, a silnik się nie przegrzewa. Ale jest teraz inny prolem. Tym razem silnik się nie dogrzewa, chyba że po dłuższej jeździe, a gdy zwolnie, temperatura spada. Przyczyna lezy zapewne w termostacie. Ale to nie jest wina duzego termoststu, bo chłodnica jest zimna jak i wąż do niej wchodzący. Zdaje się, że to mały termostat, bo gdy zacisnąłem wąż od niego to silnik nagrzał mi sie po 5 min (czyli sie nie zamyka). Martwi minie jednak, że gdy już silnik się nagrzał, to dalej chłodnica i wąż były zimne. Czyżby duży termostat się zaciął i też jest do wymiany?
Opublikowano
A może termostat EGR masz do wymiany skoro duzy jest nowy i dalej nie nie dogrzewa.
Opublikowano
  • Autor
Też tak myśle. A czy duży termostat w E46 jest na stałe połączony z obudową, czy może są mątowane oddzielnie. Pytam bo mechanik miał mi wymienić tą czarną, plastikową obudowę i teraz nie jestem pewien czy wymieniony jest też sam termostat?
Opublikowano

termostat jest na stałe z obudową.

Tym że chłodnica jest zimna na ciepłym silniku sie nie przejmuj o ile temp. silnika jest w normie. Te silniki mają to do siebie że sporo trzeba pojedzić zanim duzy obieg sie w pełni załączy.

Zbir
Opublikowano
  • Autor
Dzieki! To już wiem wszystko. :dance: