Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam problem,poprzedni właściciel wymienił alternator z e 34 do e 39 tds teraz padło ładowanie i chciałbym założyć taki jaki ma być , tylko że jest odcięta wtyczka od przewodu w oryginalnym alternatorze jest gniazdo trzech pinowe a u mnie jest tylko dwa przewody niebieski i zielonobiały trzeciego nie ma i nie wiem czy ma być dwa czy trzy piny mój tds jest 98 rok proszę o podpowiedż, jeśli ktoś przerabiał ten temat
Opublikowano
Trzeba by zobaczyć jakiś schemat. Na pewno masz masę, dodatni a ten trzeci to może sygnalizuje brak ładowania albo cuś... najlepiej żeby wypowiedział się ktoś kto ma e39 tds i niech zobaczy jak ma u siebie

BMW

Bayerische Motoren Werke

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
od przewodu w oryginalnym alternatorze jest gniazdo trzech pinowe a u mnie jest tylko dwa przewody niebieski i zielonobiały trzeciego nie ma i nie wiem czy ma być dwa czy trzy piny

nie chcąc zakładać nowego tematu podpinam się pod wątek

ostatnio padło mi ładowanie w mojej e39 530 d z 99 roku (alternator 150A valeo)

wynotowałem alternator celem oddania do sprawdzenie na stole probierczym (padł regulator) więc zamówiłem nowy oryginalny valeo (cena w aso 350 zł niestety nie ma zamienników)

problem polega na tym iż mam też odciętą wtyczkę tak jak kolega janek 10021 i zarobione wsuwki, regulator posiada trzy piny ja posiadam dwa kable niebieski i chyba biało zielony (wedle wds były 2 wersje podłączeń regulatora z 2 kablami i z 3 kablami )

i teraz prośba do posiadaczy 530 d z 99 czy ktoś mógłby sprawdzić u siebie namacalnie jaki kolor kabla idzie na jaki pin w regulatorze

z góry dziękuję za podpowiedzi